Business Internaţional

Raport ONU: sute de soldaţi din Burundi sunt dislocaţi pe ascuns în Congo

Raport ONU: sute de soldaţi din Burundi sunt dislocaţi...

Autor: Petru Mazilu

30.12.2023, 22:44 55

Peste 1.000 de soldaţi burundezi au fost dislocaţi sub acoperire în estul Republicii Democrate Congo începând din septembrie, purtând uniforma trupelor congoleze şi lucrând alături de acestea în lupta împotriva rebelilor M23, arată un raport al ONU consultat de Reuters.

Citând surse din domeniul securităţii, raportul Grupului de experţi ONU în Congo a stabilit că trupele au fost transportate pe calea aerului din Burundi în estul Congo de către avioane ale armatei congoleze începând cu 21 septembrie.

În plus, raportul arată că trupele din Burundi au fost desfăşurate în afara acordurilor în vigoare pentru a lupta împotriva organizaţiei M23 în provincia congoleză Kivu de Nord. Din 2022, ofensiva M23 a agravat criza de securitate şi umanitară din regiune, care durează de zeci de ani. Aproximativ un milion de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele.

Guvernele din Burundi şi Congo şi armata congoleză nu au comentat dezvăluirile. Raportul a fost analizat de experţi pe 15 decembrie şi urmează să fie publicat în ianuarie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO