Business Internaţional

Raliul internaţional Amul-Hazar 2018 sau Cursa Deşertului Turkmen. Traseul care ar putea rivaliza cu marele raliu al Dakarului

Raliul internaţional Amul-Hazar 2018 sau Cursa...

Autor: Alexandru Nanu

26.08.2018, 14:13 156
Raliul Internaţional „Amul – Hazar 2018”, cunoscut şi sub numele „Cursa Deşertului Turkmen”, va avea loc între 11-15 septembrie. Competiţia se va desfăşura pe un traseu ce traversează Turkmenistanul de la Est la Vest, pe ruta urmată în urmă cu 1.000 de ani de caravanele nomade care treceau prin „Marele Drum al Mătăsii” (Great Road of Silk") din cele mai vechi timpuri.
 
Raliul este organizat în parteneriat cu FIA (International Federation of Automobile), sub conducerea sportivă a lui Jean-Louis Schlesser, director general şi organizator al celebrului raliu "Africa Eco Race", de două ori campion mondial de curse la clasa automobile sportive, de două ori câştigătorul raliului "Paris-Dakar". Problemele organizatorice ale acestui eveniment sunt încredinţate Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sportului şi Tineretului şi altor departamente din Turkmenistan.
 
Raliul prin deşertul turkmen este deschis vehiculelor uşoare şi de marfă şi quadbikes-clasa-SSV. Raliul este o competiţie calificată la cea de-a 11-a ediţie a maratonului transcontinental Africa Eco Race, care va avea loc în anul 2019 pe clasicul traseu Dakar, care face legătura  între Europa şi Africa.
În prezent, aproape 40 de echipe din diferite ţări ale lumii şi-au confirmat deja participarea la "Raliul prin  deşertul turkmen".
 
Lungimea totală a traseelor este de 1.566 kilometri, din care cea mai mare parte a raliului reprezinta 1.158 kilometri şi 408 kilometri drumuri auxiliare.
1500 de kilometri din traseu traversează miticul deşert Karakum - o zonă extrem de aridă, care acoperă aproape 80% din Turkmenistan şi reprezintă o perfectă alegere pentru un excelent raliu, precum şi pentru alte locuri pitoreşti din ţară.
 
Pentru profesioniştii şi amatorii acestui raliu va fi o adevărată provocare a aptitudinilor lor în a conducerea şi naviga. Traseul este împărţit în cinci etape şi fiecare etapă ascunde numeroase puzzle-uri şi obstacole pentru piloţi şi copiloţi. 
Cu toate acestea, deşertul Karakum reprezintă principalul obiectiv al proiectului.
 
Deşertul Karakum ascunde multe subiecte excepţionale din punct de vedere al aventurii -  el nu este atât de monoton ca deşertul african şi oferă mai multe impresii vizuale care pot surprinde în orice moment, luând în considerare faptul că acesta este un ecosistem viu, care nu a fost afectat de impactul antropic.
 
Finisul raliului va fi în zona turistică naţională Avaza, staţiune situată pe litoralul Mării Caspice din Turkmenistan. Echipajele vor porni dinspre Estul spre Vestul Turkmenistanului, urmând istoricul traseu al Marelui Drum al Mătăsii şi vor traversa mari teritorii din legendarul Karakum pe care veneau anticele caravane comerciale; ele  vor trece prin cele mai complicate părţi ale Deşertului şi se pot vor vedea alte locuri unice din Turkmenistan, făcând o călătorie simbolică din trecut până în prezent.
 
După cum se cunoaşte, "Turkmenistanul este inima „Marelui Drum al Mătăsii" şi, în Turkmenistan, acesta este sloganul anului 2018. Potrivit celor spuse de preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov, participanţii străini la raliu vor putea nu numai să afle despre moştenirea naţiunii turkmene, dar să şi vadă o viaţă nouă, care porneşte din aceste locuri legendare, cu schimbări sociale şi economice fundamentale, cu progres ştiinţific şi tehnic, cu o dezvoltare industrială a regiunilor ţării, care îşi îmbunătăţeşte rolul de important centru de transport pe Marele Drum al Mătăsii  în epoca modernă.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO