Business Internaţional

Raiffeisen isi majoreaza capitalul cu bani de la guvern

01.02.2009, 16:59 36

Grupul austriac Raiffeisen (RZB) a anuntat vineri ca a ajuns la un acord cu guvernul pentru o infuzie de capital de 1,75 miliarde de euro, printr-o emisiune de actiuni, bani care ar putea sa-i foloseasca si pentru sustinerea filialelor detinute in Europa Centrala si de Est.

RZB doreste astfel sa acceseze programul de sustinere a sistemului financiar introdus de Austria in luna octombrie a anului trecut, cu fonduri de 15 mld. euro destinate recapitalizarii bancilor, pentru a "preveni dezavantajele competitive in raport cu alte banci care beneficiaza de sprijinul statului".
RZB controleaza banca Raiffeisen International, din care face parte si Raiffeisen Bank Romania. Banca austriaca este a doua mare institutie de credit de pe pietele emergente din Europa Centrala si de Est.
Majorarea de capital ar putea fi folosita pentru a ajuta subsidiarele Raiffeisen din estul Europei. "Cu toate ca mare parte din refinantarea sucursalelor din estul Europei se realizeaza cu ajutorul depozitelor clientilor din regiune, Raiffeisen International va beneficia de decizia RZB de a-si intari capitalul de baza", a spus Peter Klopf, purtatorul de cuvant al bancii.
Grupul austriac considera ca infuzia de capital va majora rata capitalului de baza la 9% si va ameliora efectele franarii activitatii economice si deprecierea valutara.
"RZB concureaza cu alte banci care au sprijin direct de la stat sau sunt deja detinute de stat, beneficiind in consecinta de avantaje substantiale in ceea ce priveste refinantarea. Emisiunea de actiuni nu numai ca va consolida capitalul de baza al RZB, dar va preveni dezavantajele competitive", a declarat Walter Rothensteiner, directorul general al grupului.
Erste, actionarul majoritar al BCR, a obtinut, din partea guvernului, acces la finantare de stat in valoare de 2,7 mld. euro. Raiffeisen Zentralbank a emis joi obligatiuni garantate de statul austriac in valoare totala de 1,5 mld. euro, investitorii din Germania, Austria si Marea Britanie fiind principalii interesati de aceste titluri. Emisiunea de obligatiuni, cu scadenta la cinci ani, a fost suprasubscrisa in decurs de o ora.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO