Business Internaţional

Radiografia epidemiei de coronavirus: Cât de bolnavă este harta lumii

Radiografia epidemiei de coronavirus: Cât de bolnavă...

Autor: Eduard Ivanovici

13.02.2020, 18:53 1171

Epidemia de coronavirus care a început în oraşul chinez Wuhan a pus autorităţile de pe tot globul în alertă, fapt ce a dus la oraşe abandonate aproape în totalitate, a cauzat anularea zborurilor din şi spre Chine şi a afectat business-urile la nivel global. Noul virus – numit 2019-nCoV – a provenit, cel mai probabil, din piaţa centrală din Wuhan şi s-a răspândit în peste 20 de ţări, conform Bloomberg.

Numărul de cazuri noi a crescut brusc ieri, 12 februarie, datorită unei revizuiri în sistemul de numărare al autorităţilor din provincia Hubei, a cărei capitală este Wuhan. În afara Chinei continentale, s-au înregistrat trei morţi cauzate de virus: în Filipine, Hong Kong şi Japonia.

Astăzi, 13 februarie, s-au înregistrat 60.383 de cazuri şi 1.370 de morţi datorate virusului.

China a raportat prima dată epidemia pe 30 decembrie, majoritatea cazurilor şi deceselor fiind în Hubei. Autorităţile chineze au închis integral provincia şi au interzis călătoriile spre alte regiuni. După o vacanţă extinsă de Anul Nou Chinezesc, pieţele financiare ale ţării s-au reîntors la muncă pe 3 februarie. Locuitorii oraşelor Beijing şi Shanghai, principalele centre economice ale Chinei, s-au întors la muncă pe 10 februarie, în timp ce vacanţa va dura până pe 20 februarie în Hubei.

Majoritatea cazurilor s-au înregistrat în zonele de sud şi de est ale ţării.

Experţii au avertizat asupra faptului că simptomele moderate ale virusului ar putea să îi scoată pe străzi pe cei care încă nu ştiu că sunt infectaţi, transmiţând astfel virusul în mod constant. Un băiat de 10 ani a fost diagnosticat cu coronavirus fără să fi arătat simptome reale. În plus, virusul a fost transmis de la două mame infectate către nou-născuţi.

În timp ce Ebola a omorât jumătate din oamenii pe care i-a infectat, iar virusul SARS, transmis din Hong Kong, a omorât 10%, procentele coronavirusului sunt cu mult mai mici. Aproximativ 2% dintre pacienţii infectaţi au murit, unii cercetători fiind de părere că numărul de morţi se va apropia de 1% odată ce vor fi confirmate toate cazurile.

Înainte de revizuirea din sistemul de numărare, ritmul de răspândire al bolii părea destul de încet: câteva cazuri s-au raportat în fiecare zi în prima săptămână din februarie. Totuşi, pe 12 februarie, autorităţile din Hubei au început să îi includă şi pe pacienţii diagnosticaţi cu afecţiuni pulmonare, înregistrându-se astfel încă 15.000 de cazuri.

În Wuhan, transportul public şi serviciile de ride-hailing au fost suspendate, în timp ce trenurile şi zborurile au fost oprite doar pentru un număr restrâns de motive. Mai multe restricţii de acest gen au fost anunţate în peste 10 oraşe din China, afectând peste 48 de milioane de oameni.

Peste 50 de ţări şi teritorii au impus restricţii asupra zborurilor din şi spre China într-o încercare de a controla virusul, potrivit unor date ale Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO