Business Internaţional

"The Matrix Reloaded" salveaza incasarile de la Hollywood

20.05.2003, 00:00 23

Hoarde de fani dezlantuiti au luat cu asalt cinematografele americane in acest sfarsit de saptamana, imbulzindu-se catre o noua aventura alaturi de Trinity, Neo si de celelalte personaje ale lumii create de fratii Wachowski. Thrillerul SF a adus incasari de 135,8 milioane dolari de la lansarea de miercuri seara. "La acest sfarsit de saptamana s-a facut istorie", a spus Dan Fellman, presedintele Warner Bros. Distribution. "Primele patru zile de difuzarea ale "Reloaded" au depasit cele mai bune patru zile consecutive ale oricarui film din istorie".

Recorduri peste recorduri
"Matrix Reloaded", a doua parte din trilogia cinematografica a fratilor Andy si Larry Wachowski, a stabilit, in cursul primului sau weekend de la lansare, al doilea record de incasari din toate timpurile, dupa "Spiderman", informeaza compania specializata de monitorizare Exhibitor Relations. A treia parte a povestii, Matrix Revolutions, urmeaza sa apara pe ecranele cinematografelor in luna noiembrie.
In ziua lansarii, filmul a realizat 42,5 milioane de dolari, cea mai mare cifra de incasari obtinute in prima zi inregistrata vreodata in istoria cinematografica a Statelor Unite. De vineri pana duminica, "Reloaded" a incasat 93,3 milioane de dolari, devenind astfel al doilea film in clasamentul celor mai mari incasari in primul weekend de la lansare, dupa "Spiderman" (114,8 milioane).
Expertii industriei cinematografice se asteptau la o scadere importanta a incasarilor fata de anul trecut, cand Spider-Man si Star Wars erau vedetele sezonului, dar Hollywood-ul si-a revenit in acest weekend ajutat de lansarea mult-asteptatului "The Matrix Reloaded". Incadrarea filmului in categoria R-rated (tinerii sub 17 ani trebuiau insotiti de parinti pentru a fi admisi in cinematografe) nu a avut un impact hotarator asupra incasarilor deoarece multi parinti captivati de actiunea primei parti a trilogiei "au fost incantati sa-si duca copii aflati la varsta adolescentei la film", a spus presedintele Exhibitor Relations, Paul Dergarabedian.

Jocuri periculoase
O data cu lansarea "Reloaded" in toata lumea, pe 15 mai, in magazine si-a facut aparitia jocul "Enter the Matrix", realizat de Infogrames, al patrulea producator independent de jocuri din lume, dupa vanzari. Bugetul de productie a fost de 20 milioane dolari dar costurile totale ale companiei se vor ridica la 80 milioane dolari, incluzand achizitia studioului de mici dimensiuni care a realizat jocul de strategie. Realizarea unui joc obisnuit costa anul trecut intre 2,5 si 4 milioane dolari, ceea ce face din "Enter the Matrix" unul dintre cele mai costisitoare jocuri din toate timpurile. Preluarea ideii unui film intr-un joc video este intotdeauna o strategie riscanta. In vreme ce studiourile isi pot scoate banii din vanzarea drepturilor de difuzare companiilor internationale de distributie, televiziunilor, producatorilor de acsete video si DVD-uri, jocurile pe calculator trebuie amortizate repede pentru ca nu rezista mult timp pe piata. Marjele de profit sunt din acest motiv extrem de generoase, ajungand frecvent la 50%. Expertii industriei estimeaza ca 80% din vanzari au loc in primele 6 luni de la lansarea jocului. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO