Business Internaţional

"Superregiunile" reprezinta forta motrice a Europei in domeniul competitivitatii

24.03.2004, 00:00 21



Elvetia, Luxemburg, Danemarca si Norvegia au cele mai bune punctaje intr-un top al competitivitatii economice realizat de firma britanica de consultanta Robert Huggins Associates si preluat de Financial Times.



Indicele competitivitatii sintetizeaza o serie de indicatori - incluzand performanta economica, nivelul de dezvoltare al infrastructurii si gradul de acces, nivelul de know-how economic si tehnologic - al statelor membre ale Uniunii Europene, la care s-au adaugat Norvegia si Elvetia.



Studiul a fost prezentat cu cateva zile inainte de un summit in cadrul caruia UE va analiza progresele legate de acest obiectiv, stabilit in 2000 la Lisabona.



Raportul analistilor de la Robert Huggins Associates semnaleaza existenta asa numitelor "super regiuni", care exceleaza prin inovatie si dinamism, dar recomanda in acelasi timp si promovarea inovatiei si cunostintelor teoretice de economie in regiunile care inregistreaza rezultate nesatisfacatoare.



Elvetia si Norvegia sunt prima, respectiv a treia tara europeana din ierarhia competitivitatii economice. Elvetia a obtinut rezultate deosebite la capitolul educatie si investitii corporatiste in cercetare si dezvoltare. Norvegia exceleaza la categoria cheltuielilor guvernamentale pentru cercetare si dezvoltare.



Luxemburg, care face parte din Uniunea Europeana, s-a plasat pe pozitia a doua, fiind favorizat mai mult de nivelul ridicat de bunastare economica, decat de alte masuri luate in vederea cresterii competitivitatii. Cele mai mari economii ale Europei, Germania, Franta si Marea Britanie au ocupat locurile 8, 9 si 10, foarte aproape de media europeana.



Intr-un clasament separat intocmit pe regiuni, anumite zone din Finlanda si Suedia au ocupat primele doua pozitii pe plan european.



Uusimaa, o regiune din Finlanda care include Helsinki, este cea mai competitiva zona europeana, punctajul sau fiind de peste 100 de ori mai ridicat decat regiunea Kentriki Ellada din Grecia, care incheie acest clasament.



Atat Uusimaa, cat si Stockholm - regiune plasata pe locul doi - au obtinut un punctaj de peste doua ori mai mare decat media. La capatul listei s-au situat regiuni din Grecia, Italia, Spania si Portugalia.



Raportul nu include o comparatie directa cu Statele Unite, insa Robert Huggins, unul dintre autori, a remarcat ca statele americane sunt superioare tarilor europene din punct de vedere al competitivitatii. El a adaugat, insa, ca UE trebuie sa ia masuri inspirandu-se cu precadere din modelul tarilor nordice, si nu din cel al SUA.



"Modelul american nu corespunde pe deplin necesitatilor europene, pentru ca sectorul corporatist din SUA include numeroase conglomerate, in timp ce in Europa are mai multe firmele mici si mijlocii pe cap de locuitor. De aceea, tarile nordice reprezinta un model mai eficient pentru economia europeana", a explicat Robert Huggins.



Pe de alta parte, analistii au atras atentia asupra necesitatii reducerii diferentelor masive existente intre regiuni.



"Zonele cu performante deosebite se indeparteaza de restul continentului, fiind totodata principalul motor al utilizarii si dezvoltarii cunostintelor. Exista o diferenta concurentiala pronuntata intre cele mai performante si cele mai putin performante regiuni. Aceasta diferenta va continua sa creasca, daca UE nu va aborda mai atent proiectele de dezvoltare regionala", au concluzionat analistii.



Indexul creativitatii, care ierarhizeaza regiunile in functie de slabiciunile si punctele tari ale sectorului de cercetare-dezvoltare, este de asemenea condus de Uusiamaa, urmata de Ile de France, Berlin, Lazio si Bremen. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO