Business Internaţional

"Piata emergenta" - un concept depasit?

22.07.2003, 00:00 60



Chiar daca Africa de Sud, Lituania, Mexicul si China par sa nu aiba nimic in comun, toate cele patru state sunt inglobate intr-o categorie economica cunoscuta drept cea a pietelor emergente, categorie atat de larga incat relevanta sa este pusa sub semnul intrebarii, comenteaza Reuters.



"Acest concept de piata emergenta sau in curs de dezvoltare este indeosebi o eticheta politica sau doar o denumire pentru economiile care nu sunt prospere", a declarat Dawie Roodt, economist la societatea PLJ Financial Services din Africa de Sud. Categoria cuprinde, practic, toate tarile cu exceptia celor bogate, "asa incat nu spune mai nimic, este prea larga", a adaugat el.



Valoarea de concept a termenului nu este numai academica. Ea este utilizata ca ghid de managerii de fonduri sau de alti investitori care canalizeaza zeci de miliarde de dolari catre economiile nationale si dinspre acestea, uneori prin simpla apasare a unui buton.



A iesi din aceasta grupare ar semnala ca statul respectiv reprezinta o destinatie mai putin riscanta pentru investitii, lucru care ar putea conduce la majorarea influxurilor de capital si reducerea costurilor de imprumut.



Pana in prezent, nici o economie nu pare sa fi avut aceasta performanta, sugerand ca poate a venit momentul sa se stabileasca o serie de criterii dupa care sa se judece gradul de dezvoltare, desi cateva state din categorie sunt adesea departajate de restul tarilor.



"Multi nu includ piete emergente foarte mature, precum Coreea de Sud si Hong Kong, in acest grup; ele par sa aiba aproape o categorie proprie", a apreciat Razia Khan, economist la Standard Chartered in Londra.



In consecinta, termenul de piata emergenta utilizat in sens larg se refera, in esenta, la fiecare tara din exteriorul lumii dezvoltate, care cuprinde Europa Occidentala, SUA si Canada, Japonia, Australia si Noua Zeelanda.



Exista unele tari comune intre cele avute in vedere la calculul principalilor indici ai pietelor emergente, incluzand Brazilia, Ungaria si Thailanda.



Publicatia The Economist actualizeaza in mod regulat indicatorii din aproximativ 24 de economii emergente.



tari cu piete financiare nesofisticate, nelichide sau aproape inexistente, cum sunt Cambodgia si Burundi, nu se regasesc in acesti indici, dar continua sa fie considerate de unii drept parte a grupului "emergent", din lipsa unei clasificari alternative.



O modalitate empirica ar fi departajarea dupa acordarea sau nu a unui rating pentru datoria guvernamentala din aceste tari. Insa, in Africa, acest grup include Gambia, Lesoto, Egiptul, Africa de Sud si Botswana, tari cu grade de dezvoltare extrem de diferite.



Totodata, componenta "piata" din termen pare sa exprime, in multe cazuri, o situatie evidenta.



In urma cu cincisprezece ani, bratul foarte vizibil al statului tinea foarte ferm carma economiilor est-europene, dar cele mai multe sunt astazi orientate clar spre piata, vanzand activele de stat concomitent cu mentinerea unor niveluri scazute ale deficitelor bugetare.



Marimea lor poate insemna ca sunt inca "emergente", dar putini se mai indoiesc ca au ajuns deja la statutul de "piete". Investitii de miliarde de dolari au fost directionate spre regiune.



Pe de alta parte, exista cazul Africii de Sud. Economia sa este, din multe puncte de vedere, una duala - mostenire a trecutului sau recent.



Pietele financiare sud-africane sunt la fel de lichide si sofisticate precum multe din statele dezvoltate. Principalele grupuri - din care unele si-au listat actiunile la Londra - sunt giganti mondiali si includ liderul sectorului de minerit Anglo American si pe SABMiller, al doilea producator global de bere.



In schimb, multi dintre cei aproximativ 45 milioane de locuitori traiesc sub pragul saraciei si diferentele de venituri sunt printre cele mai acute de pe glob. Rata somajului este apropiata de 40%.



Desi s-au realizat progrese pe multe fronturi, milioane de persoane sunt inca lipsite de instalatii sanitare si electricitate.



Astfel, Africa de Sud a primit eticheta de piata emergenta, care inseamna ca este sanctionata atunci cand se produc evenimente nefavorabile in alte piete similare, precum Rusia si Brazilia, chiar daca propriile politici economice sunt sanatoase si pietele financiare mult mai avansate.



"Cred ca ceea ce trebuie sa facem este sa fim mai precisi atunci cand clasificam anumite economii", a conchis Dawie Roodt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO