Business Internaţional

Qatar, ţara cu cea mai bogată populaţie din lume, îşi înfige steagul pe pieţele vestice

Qatar, ţara cu cea mai bogată populaţie din lume, îşi înfige steagul pe pieţele vestice

Hamad bin Jassim al-Thani, premierul Qatarului

Autor: Ioana Nita

09.07.2012, 00:02 2287

Săptămâna trecută a avut loc inaugurarea celei mai înalte clădiri din vestul Europei, numită "Shard", la care au participat Hamad bin Jassim al-Thani, premierul Qatarului, şi primarul Londrei Boris Johnson. Această clădire, care măsoară 310 metri, aparţine în proporţie de 95% statului Qatar, iar construcţia ei reprezintă o demonstraţie a dezvoltării rapide pe plan global a ţării care are cel mai mare PIB per capita din lume, de 102.000 dolari, potrivit unei stiri The Guardian.

Cu câteva zile înainte de inaugurare, Hamad s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA Hillary Clinton şi cu alţi miniştri de externe la Palatul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) din Geneva pentru a susţine poziţia ţării sale de a se acţiona mai ferm la nivel internaţional asupra Siriei.

Cele două evenimente evidenţiază apariţia Qatarului pe scena mondială ca un jucător important din punct de vedere diplomatic, cultural şi chiar militar. Ambiţia acestui mic stat de a-şi răspândi influenţa pe glob este susţinută de averea enormă şi de devotamentul faţă de o interpretare strictă a Coranului. Ambiţia Qatarului poate fi remarcată prin in­vestiţiile sale în construcţia unor stadioane şi a unor zgârie-nori în capitalele din Vest şi a unor centre industriale în China, dar şi prin implicarea pe câmpurile de luptă din Siria şi Libia.

Cu o generaţie în urmă, Qatar, a cărui populaţie este cea mai bogată din lume datorită comerţului cu petrol şi gaze naturale, era o luminiţă care abia pâlpâia pe radar la nivel mondial. Ţara este un fost protectorat britanic condus din secolul al 19-lea de familia Al-Thani. Actualul emir Hamad bin Khalifa al-Thani a preluat conducerea de la tatăl său în 1995.

Qatar Holdings şi Qatar Investment Authority, deţinute de familia Al-Thani, au cheltuit 13 miliarde lire sterline (16,38 miliarde euro) în ultimii ani pentru achiziţionarea unor cazarme din Chelsea, a magazinului Harrods şi a satului olimpic din Londra. De asemenea, Qatar este cel mai mare acţionar al băncii britanice Barclays. Strategia sa de investiţii pe plan global este agresivă, statul asiatic urmând a inaugura în curând mai multe investiţii în China.

Fundaţia Qatar sponsorizează clubul de fotbal Barcelona, această sponsorizare reamintind de faptul că peste 10 ani Qatar va fi gazda Cupei Mondiale. Televiziunea Al-Jazeera, cu sediul central în capitala Doha, este deţinută de Qatar prin intermediul companiei Qatar Media.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO