Business Internaţional

Putin supraestimează exporturile moldoveneşti în Rusia

Putin supraestimează exporturile moldoveneşti în Rusia

Autor: Bogdan Cojocaru

05.11.2018, 00:00 619

În cadrul unei întâlniri cu preşedintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, care îşi caută sprijin înainte de alegeri, preşedintele Rusiei Vladimir Putin a supraestimat exporturile moldoveneşti către ţara sa, scrie Balkan Insight. Astfel, Putin a dat cifre umflate pentru comerţul moldo-rus în timpul unei întâlniri la Kremlin cu omologul său moldovean. Liderul rus a spus că exporturile de bunuri moldoveneşti pe piaţa rusă au crescut cu 14% în prima jumătate a acestui an, deşi datele statistice arată că acestea au scăzut de fapt cu 8%.

„Datorită eforturilor personale, situaţia se schimbă, în special în domeniul relaţiilor comerciale şi economice, un număr semnificativ de întreprinderi vinicole, de procesare a fructelor şi legumelor şi de materii prime agricole aprovizionează piaţa rusă“, i-a spus Putin lui Dodon. Moldova a trimis 67% din exporturile sale către UE în prima jumătate a anului 2018 şi doar 16,3% în ţările CSI, inclusiv în Rusia, potrivit statisticilor interne din Moldova şi datelor Comisiei Europene. Balanţa exporturilor a revenit spre UE după ce Rusia a impus un embargo economic asupra vinurilor, fructelor şi legumelor moldoveneşti în 2013.

În prezent, numai anumite companii din Moldova, unele apropiate de partidul socialist prorus al lui Dodon, au voie să exporte în Rusia. Dodon a scris pe Facebook că el şi Putin au discutat despre posibilitatea ca Rusia să elimine taxele pentru bunurile moldoveneşti exportate în Rusia începând cu 1 ianuarie 2019. El a mai spus că l-a rugat pe Putin să declare anul 2019 „anul Moldovei“ în Rusia, pentru a stimula forţele pro-ruse în alegerile parlamentare din Moldova din februarie 2019. Dodon i-a cerut lui Putin iertare pentru imigranţii moldoveni care trăiesc ilegal în Rusia. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO