Business Internaţional

Putin: Rubla va deveni moneda de rezerva valutara pentru marile banci centrale

12.06.2007, 17:33 11

Rusia intentioneaza sa devina un centru financiar global si sa faca din rubla o moneda in care banci centrale din intreaga lume sa-si acumuleze rezervele valutare, a declarat presedintele rus Vladimir Putin in timpul unei conferinte pe care a gazduit-o in cadrul Forumului Economic organizat la Sankt Petersburg, conform Bloomberg.
La conferinta au participat 200.000 de directori executivi de companii din intreaga lume.
"Noua arhitectura a relatiilor economice necesita o abordare complet noua", a declarat Putin in cadrul forumului.
Presedintele rus sustine ca Occidentul trebuie sa admita faptul ca au survenit schimbari in ceea ce priveste puterea economica pe plan mondial, Rusia ocupand o pozitie centrala in cadrul noii ordini economice mondiale.
In alta ordine de idei, Putin a declarat ca Statele Unite ar trebui sa se grabeasca sa ia o decizie in privinta propunerii Rusiei de creare a unui sistem comun de aparare anti-racheta.
"Este foarte clar faptul ca, dupa ani de slabiciune, Rusia se redreseaza, este puternica din punct de vedere economic, devine mai puternica pe zi ce trece si doreste sa joace si un rol politic important", a declarat Josef Ackermann, CEO al Deutsche Bank AG, cea mai mare banca a Germaniei, in cadrul unui interviu.
Dupa noua ani de crestere alimentata de preturile record la petrol si gaze, cel mai mare exportator de energie din lume incearca sa-i evidentieze importanta pe care o are pe plan economic pentru a se bucura din nou de influenta pe care o avea in perioada sovietica.
Puterea in crestere a Rusiei reprezinta un motiv de ingrijorare pentru Occident, care acuza Kremlinul de incercarea de a stavili progresul democratiei si de transformarea resurselor naturale intr-o arma politica.
Putin, in varsta de 54 de ani, a mers la St. Petersburg de la summitul G8 care a avut loc in Heiligendamm, Germania, pentru a incerca sa aplaneze tensiunile aparute intre Rusia si Occident in acest an.
Organizatorii Forumului de la St. Petersburg au anuntat semnarea unor contracte de investitii straine in valoare de 4 miliarde $ cu companii ca Volvo AB, al doilea mare producator de camioane din lume, PSA Peugeot Citro?n, al doilea producator european de automobile, si Suzuki Motor Corp., acestea alegand Rusia ca locatie pentru viitoare fabrici. Compania de stat Aeroflot a semnat un contract in valoare de 3 miliarde de dolari privind achizitionarea a 22 de aeronave 787 de la Boeing.
Despre Forumul Economic de la St. Petersburg, guvernul rus spune ca doreste ca acesta sa devina un eveniment obisnuit pe agenda mondiala, asemeni Forumului Economic Mondial de la Davos, Elvetia. Totusi, unii participanti s-au aratat sceptici in aceasta privinta.
La forum au participat si executivi ai unor companii petroliere internationale dornici sa se bucure in continuare de acces la vastele rezerve petroliere si de gaze ale Rusiei, in contextul in care guvernul incearca sa preia din nou controlul asupra sectorului energiei, de importanta strategica.
Asigurarile exprimate in cadrul reuniunii G8 nu au reusit totusi sa spulbere toate semnele de intrebare privitoare la posibilitatea ca investitiile in Rusia sa aiba de suferit pe fondul tensiunilor politice cu Occidentul.
Saptamana trecuta, primul-ministru britanic Tony Blair avertiza ca firmele europene ar putea decide sa-si limiteze operatiunile desfasurate in Rusia daca aceasta nu va dezvolta relatii mai armonioase cu Vestul.
Totusi, numarul investitorilor care incearca sa profite de boom-ul economiei ruse este in crestere. Investitiile straine sunt asteptate sa atinga 60 de miliarde de dolari in primul semestru al acestui an.
Putin a declarat in fata directorilor ca Rusia se angajeaza sa creeze un mediu investitional atractiv, aratand ca pe primul trimestru al acestui an investitiile straine au fost de doua ori si jumatate mai mari comparativ cu perioada similara din 2006.


S-a semnat: Aeroflot cumpara aeronave Boeing 787

Duminica trecuta, Boeing a semnat o comanda pentru un numar de 22 de aeronave 787 din partea Aeroflot dupa un an de discutii purtate cu principala companie aeriana rusa. In paralel, Boeing a creat doua companii mixte cu doua grupuri din sectorul aerospatial rus. Comanda pentru aeronavele 787 are o valoare de 3,5 miliarde de dolari, insa majoritatea companiilor aeriene obtin discounturi importante. Analistii sustin ca acordurile semnate de Boeing cu United Aircraft Corporation, grupul rus de stat din sectorul aerospatial ce include Sukhoi, s-ar putea dovedi mai importante din punct de vedere strategic pentru compania americana pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO