Business Internaţional

Putin propune Uniunea Rusia-UE "de la Lisabona până la Vladivostok" pentru contracararea crizei economice. Merkel "toarnă apă rece" peste idee

Putin propune Uniunea Rusia-UE "de la Lisabona până la Vladivostok" pentru contracararea crizei economice. Merkel "toarnă apă rece" peste idee

Autor: Adrian Voicu

26.11.2010, 15:06 43

Cu două zile înainte de vizita în Germania, premierul rusVladimir Putin a vorbit despre "o comunitate economică armonioasăcare să se întindă de la Lisabona până la Vladivostok" pentru acontracara criza economică, scrie EUObserver.

Scriind în publicaţia germană Sueddeutsche Zeitung, Putin aargumentat că este necesară o integrare mai puternică între Rusiaşi Uniunea Europeană şi chiar o "piaţă continentală comună", ce vapermite celor două entităţi să depăşească efectele crizei şi săprevină apariţia alteia.

"Ar trebui să fim direcţi: Criza economică globală a arătat căatât Rusia cât şi UE sunt foarte vulnerabile din punct de vedereeconomic", scrie oficialul rus.

Putin consideră că o "comunitate economică armonioasă" implicăalianţe strategtice între sectoare industriale strategice, precumconstrucţia navală, producţia auto, explorarea spaţiului şiindustria farmaceutică.

"În viziunea mea, trebuie să abordăm problema reporniriiindustrializării pe continentul european", a mai spus Putin.

Vorbind la o conferinţă de presă din Berlin, joi, cancelarulgerman Angela Merkel a spus că "trebuie să turnăm apă rece" pesteideile propagate de Putin. "Desigur, susţinem ideea unei zonecomerciale libere între UE şi Rusia, dar trebuie să torn apă recepe aceasta", a spus oficialul german.

"Paşii pe care i-a făcut Rusia recent nu arată (că această ţarăse îndreaptă spre) această direcţie", a adăugat Merkel, făcândreferire la planurile lui Putin de nu se alătura OrganizaţieiMondiale a Comerţului şi de a forma o uniune vamală cu Kazahstan şiBelarusul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO