Business Internaţional

Putin îşi îndreaptă atenţia spre Africa pentru a contracara influenţa Europei, Americii şi Chinei în regiune

Putin îşi îndreaptă atenţia spre Africa pentru a...

Autor: Catalina Apostoiu

23.10.2019, 00:05 603

Primul summit Rusia-Africa din istorie va avea loc în perioada 23-24 octombrie în Soci, Rusia, acesta marcând punctul culminant al întoarcerii Rusiei în Africa, peste 50 de lideri africani şi 3.000 de delegaţi fiind invitaţi, potrivit Quartz. Summitul este un semn în plus al intensificării eforturilor Rusiei de a-şi cimenta relaţiile cu Africa, în condiţiile în care regiunea a devenit un câmp de bătălie pentru influenţă între UE, SUA şi China.

Kremlinul încearcă să-şi reclădească relaţiile neglijate cu Africa, fiind de asemenea în căutare de noi aliaţi politici şi parteneri comerciali. Un jucător geopolitic major în Africa în timpul războiului rece, Moscova se luptă cu China, Europa şi statele din Golf pentru influenţă şi oportunităţi comerciale în continentul bogat în resurse, scrie Financial Times.

Exporturile ruseşti către ţări africane au atins 20 mld. $ anul trecut, aproximativ dublul nivelului din 2015, dar nesemnificative comparativ cu cele de 205 mld. $ ale Chinei. În timpul summitului, Moscova va căuta să semneze acorduri comerciale şi să câştige parteneri pentru marile sale companii din domeniul energiei, minier şi al apărării.

„Pentru statele africane este evident că orice diversificare a surselor de finanţare este un lucru pozitiv. Competiţia dintre companii pentru investiţii este de asemenea ceva pozitiv“, arată Charles Robertson, economist-şef la Renaissance Capital.

În pofida retoricii, Kremlinului îi va fi probabil dificil să-şi dubleze ca în trecut comerţul cu Africa în următorii patru ani.

Potrivit lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, obiectivul forumului nu este cel de a poziţiona Moscova drept rival al Beijingului. „Nu vorbim de competiţie, ci de cooperare reciproc benefică.“

În Africa, o adevărată bătălie pentru influenţă politică şi economică este purtată în prezent între SUA şi China.

China este în prezent cel mai mare partener comercial al Africii, în timp ce comerţul dintre continent şi SUA a înregistrat un declin în ultimii ani, potrivit CNBC.

Pentru a-şi extinde influenţa, Beijingul a lansat în anul 2000 Forumul pentru Cooperare China-Africa şi a investit miliarde de dolari pe continent. Firmele chineze au fost cel mai active în construirea de porturi, drumuri şi căI ferate care vor susţine integrarea şi comerţul dintre ţările africane, un obiectiv exemplificat recent prin semnarea AfCFTA.

De AfCTFA va beneficia mult China deoarece a doua economie ca mărime a lumii caută resurse şi produse ieftine şi de încredere, în condiţiile în care princialii furnizori de acum, ţările din Asia de sud, se dezvoltă şi devin mai scumpi.

În ceea ce priveşte SUA, valoarea totală a comerţului cu Africa se ridica în 2017 la doar 39 miliarde de dolari, America fiind astfel al treilea mare partener al Africii după China şi Uniunea Europeană.

Şi UE a decis recent să-şi reanalizeze abordarea faţă de acordurile comerciale cu Africa. Ritmul lent de implementare a şase acorduri de parteneriat economic cu blocuri regionale africane a reprezentat o sursă de frustrare pentru Comisie în ultimii ani, potrivit Euractiv.

Comerţul UE-Africa se menţine la un nivel scăzut. Aproximativ 8% din exporturile UE şi sub 7% din importurile UE s-au dus şi au provenit din Africa în 2016.

Germania, cea mai mare economie europeană, a organizat propriul summit, GABS, în care lideri guvernamentali locali şi din Africa se reunesc la fiecare doi ani pentru a discuta şi promova relaţii economice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO