Business Internaţional

Putin face o demonstraţie de forţă şi pune în scenă cel mai mare exerciţiu militar de la Războiul Rece, cu 300.000 de militari şi peste 1.000 de aeronave

Putin face o demonstraţie de forţă şi pune în scenă...

Autor: Alex Ciutacu

29.08.2018, 08:00 9948

Rusia va desfăşura luna viitoare cel mai mare exerciţiu militar de la Războiul Rece până în prezent şi mobilizează 300.000 de soldaţi, printre care şi câteva mii de soldaţi chinezi, transmite ministrul Apărării, Sergei Shoigu, citat de Bloomberg.

Exerciţiul se va numi Vostok 2018 şi se va desfăşura în zonele centrale şi de est ale Rusiei, începând din zona Munţilor Ural şi până la coasta Pacificului – în perioada 11-15 septembrie.

Vor fi implicaţi o treime din soldaţii ţării, ceea ce-l va transforma în cel mai amplu exerciţiu militar din 1981 până în prezent, transmite Shoigu. Circa 1.000 de aeronave şi ambele flote pentru Pacific vor participa.

„Imaginaţi-vă 36.000 de tancuri şi aeronave blindate care se mişcă în acelaşi timp”, transmite ministrul apărării.  „Toate acestea vor fi testate în condiţii cât mai apropiate de război”.

Rusia a alarmat naţiunile lumii în urmă cu un an când a pus în scenă cele mai ample jocuri de război de pe flancul vestic, la graniţa cu Polonia şi Statele Baltice. NATO a spus că la acest exerciţiu au participat circa 100.000 de soldaţi – departe de cei 13.000 pe care îi anunţase Kremlinul.

Jocurile de război de luna viitoare vor fi cele mai ambiţioase încă de la exerciţiul „Zapad-81” din 1981, pus în scenă de Uniunea Sovietică şi aliaţii Pactului de la Varşovia. De asemenea, în cadrul exerciţiului Vostok 2018 vor participa şi forţele chineze şi cele mongoleze.

„În anumite moduri, aceste manevre sunt exact ca Zapad-81, însă în altele sunt probabil mai mari”, spune Shoigu.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO