Business Internaţional

Putin continuă să îşi elimine opoziţia înaintea alegerilor parlamentare de vineri. Partidul preşedintelui, Rusia Unită, se confruntă cu cele mai slabe rezultate din ultimii 10 ani

Vladimir Putin, 68 de ani, se află la conducerea Rusiei de aproape 22 de ani

Vladimir Putin, 68 de ani, se află la conducerea Rusiei de aproape 22 de ani

Autor: Eduard Ivanovici

15.09.2021, 12:44 348

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a eliminat ultimii oponenţi politici, încarcerându-i sau trimiţându-i în exil, pe măsură ce partidul aflat la putere caută să îşi extindă controlul în urma alegerilor parlamentare, în ciuda unui nivel tot mai mic de încredere în rândul populaţiei, potrivit Bloomberg.

Deşi Putin încă se bucură de un grad relativ ridicat de susţinere, partidul său, Rusia Unită, a înregistrat anul acesta cele mai slabe cifre din ultimul deceniu, alimentate de condiţiile joase de trai şi de o serie nepopulară de decizii politice.

Însă Kremlinul nu îşi asumă niciun risc, determinat să se asigure că partidul obţine din nou majoritate în Duma de Stat, aşa cum este cunoscută camera inferioară a Parlamentului rus. Putin a dat de înţeles că vor fi lansate luna aceasta 700 de miliarde de ruble (9,6 miliarde de dolari) către pensii şi alte cheltuieli.

„Cât timp regimul are suficiente resurse financiare şi nu face greşeli majore care ar putea revolta populaţia, el poate supravieţui în continuare”, spune Tatiana Stanovaia, fondatoare a firmei de consultanţă politică R.Politik. Astfel, votul din 17-19 septembrie va reprezenta cel mai recent test al partidului.

Unele sondaje arată că popularitatea Rusiei Unite a scăzut până la 27%. Totuşi, Kremlinul intenţionează să obţină circa 45% din voturile cetăţenilor, eliminând candidaţii independenţi, în timp ce se asigură că prezenţa la vot rămâne scăzută pentru a marca astfel impactul generat de votanţii loiali, reprezentanţi de pensionari şi angajaţii statului.

Sursele citate de Bloomberg spun că partidul aflat la conducere va crea de unul singur locurile necesare pentru controlarea curselor districturale, care alocă cealaltă jumătate din locuri.

Protestele masive din Belarus par să fi alarmat Kremlinul. Moscova l-a susţinut constant pe dictatorul Alexander Lukaşenko în ceea ce priveşte strivirea opoziţiei belaruse, în ciuda sancţiunilor aplicate de statele vestice. Însă în prezent, există puţine semne ce ar duce la izbucnirea unor proteste similare în Rusia, spune furnizorul de sondaje Levada Center.

În acelaşi timp, există persoane din interiorul Kremlinului care consideră că Rusia Unită s-ar putea chinui să obţină rezultate puternice în regiunile unde situaţia economică pare să se deterioreze.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO