Business Internaţional

Putin a dat un ultimatum de trei luni angajaţilor statului să-şi desfiinţeze conturile din străinătate

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita

04.04.2013, 00:03 1322
 

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a emis un decret prin care le oferă oficialilor statului şi funcţionarilor din sectorul public termen limită de trei luni pentru a-şi închide conturile bancare din străinătate şi pentru a renunţa la activele offshore, în caz contrar urmând să-i demită din funcţii, scrie Financial Times. 

Nimeni nu va fi mai presus de lege, a spus Sergei Ivanov, şeful de personal al lui Putin. Angajaţii din sectorul public din Rusia trebuie să îşi declare averile până la 1 iulie, când acestea vor fi verificate în detaliu, iar dacă se descoperă că şi-au păstrat activele interzise, vor fi concediaţi imediat, a menţionat Ivanov.

Decretul reprezintă cea mai recentă măsură luată de preşedintele rus pentru a „scăpa“ economia ţării de activele offshore, obiectiv pe care l-a făcut public încă din luna decembrie. Scopul nu este doar de a combate corupţia de la nivelul elitei politice, renumită pentru abilitatea de a sustrage şi a ascunde sume importante de bani, ci şi de a-i face pe oficialii statului mai puţin vulnerabili la influenţa străină.

„Aceasta este o naţionalizare a elitei“, a spus Konstantin Kostin, fost oficial al Kremlinului care acum conduce Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, un think-tank din Moscova. Pentru o perioadă lungă de timp, mulţi din elita politică au văzut în Rusia un teren de vânătoare în care au împuşcat averi pentru a trăi în altă parte, a menţionat el.

Kostin a adăugat că problema nu poate fi rezolvată doar printr-o lege, ci şi cu ajutorul puterii poli tice şi a răspândirii ideii în societate.

Putin şi-a prezentat iniţiativa la discursul anual despre starea naţiunii de la sfârşitul anului trecut, însă proiectul de lege a rămas blocat în parlament. Ulterior, politicienii din Duma de stat, camera inferioară a parlamentului, au elaborat o lege bazată pe recomandările preşedintelui, însă nu s-a realizat niciun progres până când Putin nu a prezentat în februarie o versiune revizuită a proiectului.

„Birocraţia are metodele sale pentru a-şi apăra interesele“, a spus Kirill Kabanov, şeful Comisiei Naţionale Anticorupţie, o organizaţie privată.  El a menţionat că legea va fi aprobată, însă nu curând. 

Decretul are de asemenea scopul de a impune aceleaşi restricţii şi pentru managementul companiilor de stat, măsură care nu era inclusă în versiunea lui Putin a legii, a adăugat Kabanov. 

Cu toate acestea, legea are lacune, Spre exemplu, veniturile companiilor înregistrate pe numele membrilor familiilor funcţionarilor publici nu trebuie declarate, a precizat un oficial din administraţia prezidenţială.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO