Business Internaţional

Protestele zguduie bursa de la Istanbul, care s-a prăbuşit cu 10%

Protestele zguduie bursa de la Istanbul, care s-a...

Autor: Bogdan Cojocaru

03.06.2013, 22:17 417

Bursa de la Istanbul, una dintre cele mai mari din Europa de Est, a scăzut ieri cu 10%, iar costurile de finanţare ale Turciei s-au majorat din cauza celor mai ample ciocniri din ultimii ani dintre protestatari, care cer demisia premierului Erdogan, şi forţele de ordine, care răspund cu violenţă. Manifestanţii îl acuză pe Erdogan că guvernează într-o manieră tot mai autoritară şi că insistă pe o agendă tot mai islamistă, iar premierul nu cedează revendicărilor lor. Analiştii spun că demonstraţiile nu pun în pericol stabilitatea guvernului, dar vor îngrădi ambiţiile lui Erdogan, în special acelea de a introduce un regim prezidenţial.

Printre puţinii cu care avem excedent

Turcia este printre puţinii parteneri comerciali de top cu care România are excedent comercial. Anul trecut acesta s-a situat la 621 mil. euro, rezultat din exporturi de 2,4 mld. euro şi importuri de 1,8 mld. euro. Turcia ocupă locul patru în topul partenerilor de export, cu o pondere de 5,5% în totalul de anul trecut, şi poziţia 11 la importuri, care au o pondere de 3,4% în total.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 04.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO