Business Internaţional

Protestele faţă de exploatarea gazelor de şist se intensifică în lume

Protestele faţă de exploatarea gazelor de şist se...

Autor: Iuliana Enache

19.10.2013, 15:38 1287

În timp ce tot mai multe ţări autorizează explorarea şi exploatarea de petrol şi gaze de şist, contestările se succedă, astfel că sâmbătă mii de persoane urmează să protesteze în Franţa (la Paris, Toulouse, Lille sau Nisa), în Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Germania şi România cu ocazia Zilei Mondiale împotriva gazelor de şist.

Protestele sătenilor faţă de proiectele de explorare la Siliştea, în nord-estul României, au avut efect asupra Chevron, gigantul american anunţând joi suspendarea activităţilor sale ăn regiune.

Protestele din România şi-au găsit ecou în Ucraina vecină, unde sute de persoane au manifestat joi împotriva proiectelor companiei Chevron de a exploata gazele de şist în ţara lor. Anul trecut, gigantul american a câştigat o licitaţie pentru a exploata zăcămintele la Oleski, în vestul ţării, pe care Guvernul le estimează la 2.980 de miliarde de metri cubi de gaze. Dar populaţia locală este îngrijorată de impactul asupra mediului într-o regiune muntoasă care este şi o zonă turistică.

Focuri de armă, cocteiluri Molotov şi vehicule ale jandarmeriei au fost arse în Canada, unde mobilizarea împotriva gazelor de şist a luat o turnură violentă joi, când 40 de persoane au fost reţinute în urma confruntărilor cu forţele de ordine.

De luna trecută, aceşti opozanţi, între care mai mulţi amerindieni, încearcă să împiedice o companie de gaze canadiană, SNW Ressources, să efectueze teste seismice în estul New-Brunswick, pe coasta atlantică. Opozanţii faţă de acest proiect au ridicat baraje pe un drum situat în apropierea depozitului care adăposteşte echipamentul de explorare al companiei, dar justiţia a pronunţat o interdicţie a acestui blocaj. În cursul serii, aproximativ 200 de persoane au mărşăluit pe străzile din Montreal în semn de solidaritate cu manifestanţii din New-Brunswick.

În timp ce o campanie este în desfăşurare în sudul Angliei, entuziasmul populaţiei britanice pentru gazele de şist se erodează. Potrivit unui sondaj publicat la 1 octombrie de universitatea din Nottingham, 55 la sută dintre englezi susţin în prezent exploatarea prin fracturare hidraulică, faţă de 62 la sută în iulie.

În perioada cuprinsă între aceste luni, manifestaţii a mii de opozanţi au afectat regiunea Sussex, după ce compania Cuadrilla Resources a început forajul la 2 august. Compania britanică a obţinut din partea Guvernului, în decembrie 2012, autorizaţia de a relua explorările pe care le-a întrerupt în 2011 din cauza cutremurelor.

Un alt subiect de nemulţumire este costul de două mai mare decât în Statele Unite, ceea ce va antrena o scădere foarte limitată a preţului la electricitate în ţară.

În Franţa, fracturarea hidraulică rămâne interzisă, după ce Consiliul Constituţional a decis, la 11 octombrie, să valideze legea din 13 iulie 2011, care interzice folosirea acestei tehnici, singura existentă în prezent pentru extragerea gazelor de şist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO