Business Internaţional

Protest in cafenelele din Paris

01.11.2006, 12:57 16

Cafenelele frantuzesti precum Le Petit Vendome devin cele mai noi campuri de lupta impotriva saptamanii de lucru la 35 de ore, scrie International Herald Tribune.
Legislatorii francezi incearca sa instaureze o noua lege care sa anuleze decizia judecatoreasca de reducere a programului de lucru de la 39 de ore la 35 de ore pe saptamana in cafenele, baruri si restaurante. Socialistii au laudat decizia care dadea acoperire judiciara legii pe care ei au implementat-o in 1998 si vor lupta, cel mai probabil, pentru a nu exista vreo schimbare in aceasta decizie luata de Parlament.
La mijloc insa se afla proprietarii de afaceri mici precum Christian Godin, patron al Le Petit Vendome, o cafenea care se afla in piata Vendome din Paris. El spune ca o saptamana de lucru de 35 de ore il va forta sa reduca salariile angajatilor sai sau sa scurteze programul. Patronii de cafenele spun ca sunt deja presati de taxele pe care Jacques Chirac, presedintele francez, a promis ca le va elimina si de catre interdictia de a fuma care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2008. "Vor ca bistrourile noastre sa dispara?", a spus Godin. "Francezii devin niste lenesi care nu vor sa lucreze. Dar ei nu ar trebui sa decida pentru cei care sunt dornici sa isi castige painea cu sudoarea fruntii."
Industria hotelurilor, a restaurantelor si a serviciilor de catering, care reprezinta 150.000 de afaceri, a organizat o intalnire a consiliilor de conducere in Paris pentru a da glas nemultumirii lor in privinta deciziei judecatoresti. Curtea a anulat acordul din 2002 care permitea industriei sa pastreze saptamana de lucru de 39 de ore in schimbul acordarii angajatilor a unei saptamani in plus de vacanta si doua vacante cu ocazia sarbatorilor publice.
Grupul de restaurante si hoteluri, UMIH, a facut presiuni asupra reprezentantilor sai de la Adunarea Nationala pentru ca acestia sa actioneze, spune Andre Daguin, presedinte al grupului.
"Nu putem permite ca intregul sistem sa fie tras in jos", spune el. "La inceput taxele, apoi interdictia de a fuma si acum saptamana de lucru de 35 de ore, este prea mult." Legislatorii partidului de la conducere au prezentat pe fuga un amendament al legii bugetului care sa pastreze programul de 35 de ore in cafenele, hoteluri sau restaurante.
"Cei care conduc restaurante, oriunde in Franta, care voteaza si vorbesc cu cei care voteaza langa tejghea in timp ce servesc o bautura sau cina, au spus legislatorilor si asta a ajuns pana la Paris", spune Daguin. El a precizat ca sectorul a angajat 800.000 de muncitori.
Primul-ministru Dominique de Villepin si-a exprimat sprijinul pentru acest sector, despre care a spus ca "joaca un rol crucial in dezvoltarea locurilor de munca, a activitatii economice si a turismului".
Jean-Francois Cope, un purtator de cuvant al guvernului, a declarat dupa intalnirile saptamanale ale cabinetului ca "este o urgenta si trebuie sa gasim cea mai buna solutie care sa ne permita sa punem capat nesigurantei legale in scurt timp, respectand in acelasi timp dialogul social. Este posibil ca pe parcursul studierii legilor sa existe posibilitatea unor amendamente parlamentare".
La Le Petit Vendome, unde vinul este servit in pahare de la 8 dimineata la 9 seara, Godin cantareste alternativele sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO