Business Internaţional

Protectionismul francez incepe sa puna investitorii straini pe fuga

13.10.2005, 19:36 19

Atractia investitorilor straini pentru piata titlurilor financiare din Franta s-ar putea sa dispara, scrie The Wall Street Journal Europe.

Indicele de referinta al bursei de valori din Paris, CAC 40, a crescut cu 19% in acest an, avand o performanta cu mult superioara celor inregistrate pe pietele din SUA si din cea mai mare parte a statelor Uniunii Europene. Investitorii straini detin acum 44%, fata de 33% in 1997, din capitalizarea bursiera a celor 40 de companii care compun indicele.

Dar actiunile protectioniste ale Frantei din ultimul timp ridica intrebari legate de caracterul primitor al climatului investitional.

In iulie, oficialii guvernului francez au sarit in apararea grupului Danone, pe fondul unor zvonuri privind intentia companiei americane PepsiCo Inc. de a pregati o oferta de preluare a firmei care imbuteliaza apa Evian si care produce iaurtul Danone. Acestia au declarat ca Danone este un simbol national si ca nu se va afla niciodata sub actionariat strain.

In august, dupa aparitia unui reportaj aparut in Wall Street Journal, despre intentia unei companii braziliene de a achizitiona grupul minier francez Eramet SA, guvernul a mers chiar si mai departe. Astfel, s-a anuntat realizarea unei liste cu 10 sectoare care vor fi protejate de ofertele de preluare. Lista nu a fost facuta publica, dar oficialii au confirmat ca biotehnologia, cazinourile si alte diverse afaceri relationate cu securitatea si apararea sunt printre cele selectate.

Anuntul legat de existenta listei a trezit o serie de proteste din partea Comisiei Europene pentru incalcarea de catre Franta a reglementarilor privind asigurarea unor piete libere si deschise in cadrul Uniunii. Cativa dintre oamenii de afaceri prolifici din Franta au criticat planul, argumentand ca este dovada unei conceptii invechite.

Dar aceste cazuri nu fac altceva decat sa demonstreze un tipar. Anul trecut, intr-un exemplu clar de interventie a statului pe pietele financiare, guvernul francez a exercitat presiuni asupra primilor doi mari producatori de medicamente ai tarii, Sanofi-Synthelabo si Aventis, in vederea unei fuziuni pentru a preveni preluarea celui de-al doilea de catre compania elvetiana Novartis AG. Printre actiunile guvernului francez s-au aflat si cateva telefoane date managerilor de la Novartis pe care i-au avertizat sa nu faca vreo oferta pentru Aventis.

Pana acum investitorii straini nu s-au lasat descurajati. In cazul ofertei publice initiale facute de catre Gaz de France SA, subscrierile de capital au depasit de 20 de ori oferta, iar aproximativ 80% dintre investitori erau straini. Actiunile din sectorul utilitatilor, sector care pana nu de mult se afla sub proprietatea statului, au crescut cu 15% fata de debut.

Bursa din Franta a inregistrat mari cresteri datorita perspectivelor optimiste ale companiilor franceze cu activitati in exterior, printre care si producatorul unor bunuri de lux, LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA, si firma de cosmetice L''Oreal SA. La cresterea bursei au contribuit si sectorul petrolier si cel bancar, care participa la indicele bursier CAC 40 cu o treime.

Insa cresterea economica a Frantei in cel de-al doilea trimestru a fost de doar 0,1%, trecand Franta pe lista codaselor. Insistentele primului-ministru francez Dominique de Villepin pe langa Hewlett-Packard pentru prevenirea reducerilor de personal pe care compania intentioneaza sa le realizeze vin in contradictie cu intransigenta aratata pana acum in legatura cu piata muncii.

In prezent, unii investitori sunt ingrijorati de pierderile posibile pe fondul protectionismului crescand al Frantei. Actiunile guvernului ar putea sa afecteze primele asociate preluarilor pe care investitorii spera sa le castige, cresc riscul unui management care se complace si in acelasi timp diminueaza reactia la cererile actionarilor. "Nu este de dorit sa investesti intr-o tara in care companiile sunt protejate, iar managementul se crede de neatins", a declarat Richard Lacaille, ofiter de investitii in Europa la State Street Global Advisors, firma care detine actiuni listate pe bursele europene in valoare de 100 mld. dolari (83 mld. euro).

Desi unele dintre sectoarele aflate pe lista de protectie, precum securitatea si apararea, sunt aparate de actionariatul strain in numeroase state, exista temeri ca guverul va include pe lista prea multe domenii de activitate. Oficialii francezi au explicat protejarea Eramet de un eventual actionariat strain prin precizarea clientilor acestei firme, printre care companii din sectorul de aparare si cel aviatic. Publicarea listei este asteptata peste doua saptamani.

Cei care cunosc forma nefinalizata mentioneaza absenta sectoarelor alimentar si de bauturi de pe lista. Cu toate acestea multi considera ca guvernul francez va interveni in eventualitatea materializarii unei oferte de preluare a Danone de catre PepsiCo.

Intr-un anunt pus pe site-ul companiei franceze, presedintele acesteia, Frank Riboud, anunta ca o eventuala interventie este de dorit in cazul unei oferte ostile de cumparare. Danone a fost una dintre cele mai active companii listate pe bursa din Paris in ultimele luni, mai ales datorita zvonurilor privind interesul aratat de PepsiCo. Investitorii considera ca anuntarea oficiala a unei posibile protectii va prabusi cursul actiunilor.

Ingo Speich, gestionar de portofoliu la Union Investment in Frankfurt, actionar la Danone, a anuntat ca nu stie la ce sa se astepte din partea guvernului. Insa a confirmat ca o eventuala interventie va avea un profund impact negativ.

Investitorii trebuie sa stie exact care sunt sectoarele protejate, a declarat Fabrice Remon, partener la grupul de avocati ai investitorilor europeni Deminor. Actiunile companiilor protejate ar trebui sa se tranzactioneze la un curs inferior fata de celelalte firme, apreciaza el.

Franta este deja considerata ca una din tarile cu grad ridicat de protectionism, potrivit Institutional Shareholder Services, care ofera investitorilor sfaturi in legatura cu guvernanta corporativa si riscurile asociate investitiilor in diferite tari. claudia.matei@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO