Caută doar în titlu
Business Internaţional

Prosus, grupul din care face parte eMag, va ridica 14,6 miliarde de dolari prin vânzarea de acţiuni la Tencent, una dintre cele mai mari companii din lume

Grupul olandez Prosus plănuieşte să vândă acţiuni în valoare de 14,6 miliarde de dolari din cadrul Tencent, gigantul chinez din domeniul tehnologiei informaţionale, conform Bloomberg.

Astfel, Prosus, listat la bursa din Amsterdam, va renunţa la o participaţie de 2% la Tencent, însă va rămâne cel mai mare acţionar, de vreme ce va deţine puţin sub 29% din totalul acţiunilor.

Mişcarea va stimula din plin rezervele Prosus într-o perioadă în care comerţul virtual înregistrează creşteri fără precedent, având în vedere că pandemia a alimentat considerabil tranziţia către mediul online, de la shopping la food delivery şi educaţie. Compania are deja active în aceste sectoare, la care se adaugă serviciile de plăţi, şi caută de o perioadă lungă să încheie cât mai multe achiziţii.

„Firma are investiţii extrem de interesante în segmentul e-commerce din India, aşa că banii vor merge – cel mai probabil – în această direcţie”, spune Nick Kunze, membru în cadrul grupului de asigurări Sanlam.

Mişcarea ar putea ajuta compania să îşi asigure o tranzacţie imensă, în condiţiile în care nu a reuşit să ducă la capăt două acorduri de nivel înalt în ultimul an. Prosus a pierdut o bătălie în valoare de 8 miliarde de lire la începutul lui 2021, neputând să finalizeze cumpărarea serviciul de livrare de alimente Just Eat. De asemenea, gigantul a fost înfrânt în iulie 2020 de către rivalii norvegieni de la Adevinta, nereuşind să achiziţioneze divizia classfields a EBay, de 9 miliarde de dolari.

Naspers, compania-mamă a Prosus, a investit 32 de milioane de dolari în Tencent în urmă cu 20 de ani. Acţiunile valorează în prezent 239 de miliarde de dolari.

Mai mult, Tencent ocupă locul şapte în topul celor mai valoroase companii din lume, cu o valoare de piaţă de circa 730 de miliarde de dolari, peste Tesla, Berkshire Hathaway şi JPMorgan. Prin contrast, Prosus are o capitalizare bursieră de 178 de miliarde de dolari.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.