Business Internaţional

Cum propune controversatul economist francez Thomas Piketty reinventarea capitalismului: Niciun acţionar nu are voie să deţină mai mult de 10% din drepturile de vot, fiecare cetăţean primeşte 120.000 euro cadou la 25 de ani şi taxe progresive pe avere de până la 90%

Cum propune controversatul economist francez Thomas...

Autor: Alex Ciutacu

13.09.2019, 16:31 2930

Controversatul economist francez Thomas Piketty, care a pus pe jar întreaga lume cu cartea sa „Capitalul în secoulul XXI” în care a pus în centrul conversaţiei inegalitatea economică, a lansat o nouă carte, de peste 1.200 de pagini, în care explică modul în care guvernele ar trebui să repare capitalismul.

Săptămâna aceasta a fost lansată la Paris „Capital et idéologie”, o nouă carte de peste 1.200 de pagini, aceasta fiind o continuare a lucrării „Capitalul în secolul XXI” – care s-a vândut în peste 2,5 milioane de copii, în 40 de limbi, în ultimii 6 ani, potrivit Bloomberg.

La şase ani după lansarea „Capitalul în secolul XXI”, inegalitatea a devenit un punct cheie în discursurile politicienilor din lumea întreagă, care discută despre redistribuirea averilor. Ba chiar candidatul american Elizabeth Warren a lucrat direct cu două ajutoare de-ale lui Pikkety pentru o propunere de lege pentru taxarea averilor.

„A venit momentul să ieşim din etapa în care sacralizăm proprietatea, şi să mergem dincolo de capitalism”, a spus economistul pentru o publicaţie franceză.

Una dintre ideile din noua carte este propunerea ca acţionarii să nu deţină mai mult de 10% din drepturile de vot dintr-o companie, indiferent cât de mare este participaţia lor în acea companie.

Mai mult, promovează ideea de a da bani gratis – un alt fel de a spune bani din elicopter – pentru toţi cetăţenii. Piketty propune ca fiecare cetăţean francez să primească suma de 120.000 de euro când ajung la vârsta de 25 de ani.

În continuare, propune implementarea unei taxe pe avere care să creeze paradigma că peste un anumit prag valoric poţi deţine o proprietate doar „temporar”. În Franţa, de exemplu, taxa aceasta progresivă ar începe de la 0,1% pentru averile sub media naţională de 200.000 de euro, şi ar putea ajunge chiar şi până la 90%.

„Sistemul pe care îl propun face posibilă ideea de a deţine câteva milioane de euro, sau chiar zeci de milioane, cel puţin pentru o anumită perioadă. Însă aceea care deţin sute de milioane de euro sau chiar câteva miliarde vor trebui să împartă puterea”, spune Piketty.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO