Business Internaţional

Proprietatile imobiliare din Marea Britanie sunt supraevaluate cu 65%

Proprietatile imobiliare din Marea Britanie sunt supraevaluate cu 65%

Numai proprietatile din Canada sunt mai supraevaluate decat cele britanice

28.05.2007, 15:41 27

Piata rezidentiala britanica este supraevaluata, fiind necesare noi majorari ale dobanzilor in scopul temperarii cresterii preturilor, spun analistii.
Conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), preturile locuintelor din Marea Britanie sunt printre cele mai supraevaluate pe plan mondial. In acelasi timp, specialistii financiari avertizeaza ca Banca Angliei ar putea majora ratele dobanzii pana la 6%, de la 5,5%, pana la sfarsitul acestui an.
Aceasta perspectiva ii va alarma pe proprietarii de locuinte care intampina deja dificultati in ceea ce priveste plata ratelor lunare la creditele imobiliare contractate dupa cele patru majorari de rate operate din luna august a anului trecut, scrie Budapest Business Journal.
OCDE, cu sediul la Paris, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la evaluarile legate de locuinte dintr-un numar de tari pe fondul dezvoltarii rapide a sectorului rezidential pe plan mondial. Organizatia considera ca o posibila prabusire a sectorului rezidential nu poate fi exclusa.
Din randul tarilor bogate membre ale G7, numai proprietatile din Canada sunt mai supraevaluate decat cele britanice. In cazul in care ratele dobanzii nu vor fi majorate in scopul incetinirii ritmului de crestere al economiei britanice, un declin semnificativ al sectorului rezidential ar putea avea un efect similar, insa cu consecinte mult mai serioase. In raportul OCDE se arata ca "am putea asista la o incetinire a ritmului de investitii in sectorul rezidential in multe tari membre ale OCDE, iar acest lucru ar putea contribui la temperarea ritmului de crestere a unor economii cu un ritm rapid de dezvoltare. Exista totusi riscul ca acest fenomen sa ia forma unui declin pronuntat cu posibile efecte asupra activitatii restului economiei".
In raportul sau bianual, OCDE compara pretul unei locuinte obisnuite cu veniturile anuale din chirii. Acest indicator este utilizat pe scara larga de specialisti, pentru ca in cazul in care casele nu genereaza un nivel suficient de ridicat al chiriilor, proprietarii vor plati mai putin pentru acestea, tragand preturile in jos. Acest indicator este in prezent de 65% in Marea Britanie, peste media istorica.
Ed Stansfield din cadrul institutiei de cercetare Capital Economics spune ca exista explicatii solide pentru cresterea inregistrata de sectorul rezidential britanic in ultimul deceniu, inclusiv costurile reduse legate de contractarea de imprumuturi si criza de proprietati noi de pe piata.
In ciuda temerilor legate de evolutia pietei rezidentiale, economia britanica are in continuare perspective solide de crestere, se arata in raportul OCDE. Conform organizatiei, economia va creste cu 2,7% in acest an, un ritm aproape neschimbat fata de cel de 2,8% inregistrat anul trecut. OCDE avertizeaza Banca Angliei sa-si mentina vigilenta cu privire la evolutia ratei inflatiei.
In primul trimestru al acestui an, economia britanica a inregistrat un ritm anual de crestere peste asteptari, sustinut de cheltuielile consumatorilor si investitii, scrie Bloomberg. Astfel, PIB a avansat cu 2,9% fata de perioada similara a anului trecut, peste estimarile de 2,8% lansate pe 25 aprilie, cat si peste media estimarilor a 36 de economisti intervievati de Bloomberg. Comparativ cu trimestrul anterior, cresterea a fost de 0,7%.
Cresterea economica din ultimul timp a alimentat inflatia, determinand Banca Angliei sa majoreze ratele dobanzii pana la 5,5%, cel mai inalt nivel din sase ani, iar investitorii se asteapta la noi majorari.
In acelasi timp, OCDE l-a criticat pe ministrul britanic de finante Gordon Brown pentru incapacitatea de a mentine cheltuielile publice sub control. Conform estimarilor Organizatiei, deficitul public al Marii Britanii va depasi deficitele inregistrate de tarile vest-europene in acest an.

OCDE despre piata britanica
Piata rezidentiala britanica este supraevaluata cu pana la 65%, unul dintre cele mai ridicate niveluri pe plan mondial.
Organizatia isi exprima ingrijorarea cu privire la evaluarile legate de locuinte dintr-un numar de tari pe fondul dezvoltarii rapide a sectorului rezidential pe plan mondial.
O posibila prabusire a sectorului rezidential nu poate fi exclusa.
In ciuda temerilor legate de evolutia pietei rezidentiale, economia britanica are in continuare perspective solide de crestere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO