Business Internaţional

Proprietarii de locuinte isi asuma riscuri, contractand credite ipotecare in moneda straina

01.06.2007, 20:21 40

Creditele in moneda straina, care in prezent au un succes foarte mare in Europa de Est, s-ar putea dovedi o arma cu doua taisuri in cazul fluctuatiilor masive ale cursului monedelor locale.
Recent, un locuitor din Budapesta, Tamas Bencze, a avut parte de o surpriza neplacuta: in numai doua luni, rata pe care o avea de platit in contul unui imprumut ipotecar crescuse cu 10%. Bencze "s-a ars" jucand un joc riscant: el a contractat un imprumut ipotecar intr-o moneda straina, atras de ratele scazute ale dobanzii de peste hotare. Totul a mers bine pana cand ratele de schimb au inregistrat o schimbare brusca, majorand astfel ratele lunare pe care le avea de platit, scrie Wall Street Journal.
Strategii financiare de acest gen (contractarea de imprumuturi la costuri reduse intr-o tara pentru a investi in active cu un randament mai crescut in alte tari) sunt de obicei urmate de marii speculatori, cum sunt fondurile de hedging si traderii de pe Wall Street. Procedura este cunoscuta sub denumirea de "carry trade".
Astfel de strategii sunt din ce in ce mai frecvent utilizate, nivelul relativ scazut al ratelor dobanzii in multe parti ale lumii atragandu-i pe investitori. In acelasi timp, volatilitatea monetara este apropiata de cele mai scazute niveluri inregistrate vreodata, reducand riscurile aparente.
In prezent, in intreaga Europa de Est, milioane de oameni incearca sa profite de nivelul scazut al ratelor dobanzii pentru imprumuturile in euro sau franci elvetieni.
Totusi, acestia ar putea avea parte de surprize. In eventualitatea unor modificari bruste ale ratelor de schimb, acestia ar putea fi supusi unor presiuni foarte mari in sensul rambursarii creditelor. In timp ce marii investitori si institutiile pot cumpara instrumente derivate pentru a acoperi riscurile monetare legate de tranzactiile mari, majoritatea proprietarilor de locuinte nu au la dispozitie aceasta optiune.
In Polonia, o treime din volumul total al imprumuturilor ipotecare sunt exprimate in moneda straina, in crestere de la aproape zero cu cativa ani in urma. In Ungaria, jumatate din creditele ipotecare sunt exprimate in moneda straina, conform bancii centrale, dar si o mare parte din creditele pentru achizitionarea unui automobil si infiintarea unei afaceri.
Intreaga economie mondiala ar putea avea o surpriza de genul celei de care a avut parte Bencze.
Guvernele se tem ca investitorii, mari si mici, au inceput sa ignore posibilitatea producerii unor schimbari majore din punct de vedere al evolutiei ratelor de schimb. In Ungaria, scenariul ce starneste ingrijorare se refera la o depreciere brusca a forintului, ceea ce ar produce haos pe piata rezidentiala cu efecte asupra intregii economii.
Banca centrala a Ungariei a publicat anul trecut un raport in care arata ca imprumuturile in moneda straina "reprezinta un risc considerabil in ceea ce priveste stabilitatea financiara". In ianuarie, banca a realizat un studiu in randul a 1.000 de cetateni ce contractasera un credit ipotecar in moneda straina. Concluzia studiului: un numar mare dintre acestia nu sunt constienti de riscurile asumate.
Polonia a mers mai departe, emitand o directiva in luna iulie a anului trecut menita sa tempereze ritmul de crestere a imprumuturilor ipotecare in moneda straina. Polonia este una din tarile in care datoria in moneda straina depaseste rezervele valutare ale guvernului. Acelasi lucru este valabil in cazul Ungariei si Letoniei. In cazul in care dintr-un anumit motiv investitorii straini s-ar decide sa-si retraga in masa banii din aceste tari, monedele tarilor respective ar putea fi vulnerabile.
Agentiile de rating lanseaza si ele avertismente. In martie, Fitch Ratings a examinat nivelurile ridicate ale imprumuturilor in moneda straina contractate in Letonia, cat si in Estonia si Lituania, si a facut o comparatie directa cu economiile Mexicului si Asiei din anii '90 inainte ca acestea sa se confrunte cu o criza financiara.
Operatiunile de carry trade au jucat un anumit rol in criza cu care s-a confruntat Thailanda in 1997. Companiile si bancile thailandeze s-au imprumutat masiv in dolari americani pentru a profita de ratele mai scazute ale dobanzii. Apoi, creditorii straini si-au retras brusc creditele, moneda thailandeza a scazut dramatic, iar locuitorii acestei tari si-au putut rambursa cu greu imprumuturile.
Totusi, in ciuda riscurilor, operatiunile de carry trade sunt din ce in ce mai numeroase, pentru ca pot fi extrem de profitabile.
Astazi, pe fondul globalizarii sectorului financiar, investitorilor le este mai usor sa exploateze diferentele de rate ale dobanzii din diverse regiuni prin intermediul operatiunilor de carry trade.
In mare parte a lumii dezvoltate, ratele dobanzii sunt relativ scazute. Acest lucru se datoreaza in mare parte faptului ca tari ca Statele Unite au reusit sa inregistreze crestere economica solida, mentinand in acelasi timp rata inflatiei la un nivel scazut. Unii pun aceasta realizare pe seama globalizarii si a fortei de munca ieftine din tari cum ar fi China, in timp ce altii spun ca banca centrala si-a eficientizat procesul de elaborare de strategii. In Japonia si Elvetia, bancile centrale mentin ratele dobanzii la niveluri extrem de scazute pentru a stimula cresterea economiei si a preveni o scadere a preturilor.
Intre timp, ratele dobanzii sunt mult mai ridicate in cea mai mare parte a Europei de Est, unde economiile se dezvolta rapid, iar inflatia este ridicata, alimentata fiind de investitii straine si de eforturile de aliniere la standardele de viata occidentale.
Creditele ipotecare in moneda straina din Europa de Est reprezinta numai una din variantele de carry trade care au aparut recent. In Marea Britanie, cativa indivizi bogati contracteaza credite ipotecare in yeni japonezi, profitand de ratele extrem de scazute ale dobanzii din Japonia, pentru a achizitiona locuinte in Florida.
In Ungaria, detinerea in proprietate a unei locuinte era ceva obisnuit chiar si in timpul erei socialiste. Dupa 1989, guvernele locale au acordat celor care traiau in locuinte publice sansa de a achizitiona locuintele respective la preturi scazute. De asemenea, guvernul a acordat subventii pentru ca oamenii sa nu fie nevoiti sa plateasca rate ale dobanzii de doua cifre la creditele ipotecare. Rezultatul, o rata a detinerii in proprietate a unei locuinte este acum de 92%, unul dintre cele mai ridicate niveluri din lume.
In 2003, subventiile pentru creditele ipotecare absorbeau 10% din bugetul federal in Ungaria, iar guvernul a fost obligat sa le reduca. Mai multe banci s-au grabit atunci sa umple golul aparut, oferind credite in moneda straina cu rate foarte scazute.
Pentru bancile ungare, marjele profitului sunt foarte mari. Astfel, bancile din Ungaria au unele dintre cele mai ridicate rate ale profitabilitatii din lume.
Cat ii priveste pe cei care contracteaza imprumuturile, acestia sunt pur si simplu fericiti ca pot beneficia de cele mai scazute rate posibile. Pana acum, acestia nu au fost afectati de nicio depreciere de durata a forintului.
Balazs Benczedi, director al ING Asset Management din Ungaria, a contractat doua credite ipotecare in franci elvetieni. Logica sa: economia ungara se afla pe drumul cel bun, iar Ungaria se va califica in cele din urma pentru adoptarea euro, astfel incat forintul ar trebui in general sa se aprecieze. Pe termen lung, Benczedi ar putea avea dreptate. Totusi, pot aparea fluctuatii "usturatoare" pe termen scurt.
Istvan Fekete, care lucreaza pentru Suzuki Motor Corp. din Budapesta, a contractat un imprumut auto in franci elvetieni in 2004 pentru a-si cumpara o Alfa Romeo decapotabila. De atunci, ratele sale lunare au crescut de la 43.000 de forinti la 51.000 de forinti.
Cand forintul a crescut, Fekete a fost in culmea fericirii, organizand o masa festiva. Ce s-a intamplat insa atunci cand forintul a scazut? "Copiii au primit mai putina inghetata." Banca centrala ungara arata ca majoritatea gospodariilor nu dispun de economii suficient de mari care sa le ajute sa treaca peste o eventuala depreciere considerabila a forintului. "Oamenii nu inteleg ca trebuie sa economiseasca", spune Gyorgy Mohai, director executiv adjunct al bursei de la Budapesta.
Pana acum, cele mai sumbre temeri nu s-au materializat. In Polonia, oficialii au pus in aplicare in luna iulie a anului trecut "Recomandarea S.". Bancilor li se cere sa evalueze capacitatea unei persoane de a rambursa un credit in moneda straina in functie de capacitatea acesteia de a rambursa acelasi imprumut in zloti la rate mai ridicate ale dobanzii. Aplicarea recomandarii a dus la incetinirea cresterii volumului de credite in moneda straina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO