Business Internaţional

Promisiuni pentru un viitor prea îndepărtat. Măsurile anunţate de liderii Franţei şi Germaniei nu mulţumesc investitorii

Promisiuni pentru un viitor prea îndepărtat. Măsurile anunţate de liderii Franţei şi Germaniei nu mulţumesc investitorii

Autor: Anca Dumitrescu

17.08.2011, 10:10 974

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy vor propune partenerilor europeni, în septembrie, introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare şi formarea unui "veritabil guvern al zonei euro".

"Miniştrii de Finanţe din Germania şi Franţa vor propune instituţiilor europene, în septembrie, introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare", a declarat Sarkozy într-o conferinţă de presă la sfârşitul întâlnirii cu Merkel.

Cei doi lideri propun totodată crearea "unui veritabil guvern al zonei euro", care să fie condus, pentru un mandat de doi ani şi jumătate, de actualul preşedinte al Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.

După discuţiile de la Paris, Sarkozy a arătat că propune, împreună cu Merkel, ca toate cele 17 state membre ale zonei euro să se angajeze să îşi echilibreze finanţele şi să includă în Constituţii acest obiectiv până în vara anului viitor.

Altă propunere se referă la îmbunătăţirea guvernanţei transfrontaliere, prin întâlniri bianuale ale liderilor europeni.

"Dorim să ne exprimăm voinţa fermă de a apăra euro şi de a ne asuma responsabilităţile speciale ale Germaniei şi Franţei în Europa, astfel încât să avem un punct de vedere comun asupra tuturor problemelor", a spus Sarkozy.

Merkel a declarat pe de altă parte că nu crede că "euroobligaţiunile pot fi de ajutor în acest moment".

Sarkozy a completat spunând că aceste obligaţiuni comune ar putea pune în pericol ţările cu ratinguri ridicate şi nu pot reprezenta decât "momentul culminant al procesului de integrare".
Cei doi lideri sunt supuşi presiunilor de a veni cu planuri de întărire a zonei euro şi de refacere a încrederii pe pieţele financiare, după un an şi jumătate de tensiuni care nu au dispărut în pofida planurilor de salvare pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia.

În urma declaraţiilor privind îmbunătăţirea coordonării economice, preţurile titlurilor Trezoreriei americane pe termen de zece ani au inversat tendinţa negativă, iar randamentul acestora a scăzut de la 2,3% la 2,25%.

Bursele americană nu a întâmpinat cu ochi buni decizia liderilor europeni, considerând că măsurile luate de aceştia nu atacă în mod direct problema datoriilor suverane, cu care se confruntă în prezent Europa.

"Implicaţiile pe termen scurt asupra pieţelor vor fi predominant negative", consideră Frank Engels, analist în cadrul Barclays Capital, citat de MarketWatch.

În afară de propunerea legată de taxa pe tranzacţiile financiare, investitorii au fost dezamăgiţi că cei doi lideri nu au convenit asupra unui fond comun de salvare a zonei euro sau asupra introducerii eurobondurilor.

Indicele Dow Jones Industrial a încheiat ziua pe o scădere de 0,67%, în timp ce indicele S&P 500 a avut un declin de 0,97%, iar indicele compozit Nasdaq a coborât cu 1,24%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO