Business Internaţional

Program prelungit de munca pentru oficialii germani

09.11.2005, 18:13 13

Conform deciziilor luate recent de noua coalitie germana dintre Uniunea CDU/CSU si SPD, cei aproximativ 300.000 de functionari publici ai Germaniei va trebui sa se obisnuiasca cu un program prelungit de lucru, de 41 de ore, relateaza FT Deutschland.

"Programul de lucru va fi probabil de 41 de ore si nu de 40", a declarat ministrul-presedinte al statului Hesse, Roland Cook, dupa o serie de consultari intre oficialii Uniunii si ai Partidului Social Democrat cu privire la masurile ce trebuie luate in vederea reorganizarii bugetare.

Programul de lucru saptamanal fusese modificat in octombrie 2004, de la 38,5 la 40 de ore. In plus, vor fi aduse in discutie primele de Craciun.

"Cook doreste schimbari in segmentul superior al administratiei", a aratat un oficial guvernamental.

In cadrul consultarilor, cancelarul Angela Merkel, liderul CSU Edmund Stoiber, presedintele SPD, Franz Muentefering, au discutat in legatura cu metodele prin care ar putea fi redus deficitul bugetar al Germaniei, pana la aproximativ 43 de miliarde de euro.

In vederea reorganizarii bugetare, ambele parti ale coalitiei au luat in considerare o majorare a taxei pe valoarea adaugata, SPD dorind de asemenea impunerea unei taxe suplimentare asupra veniturilor ridicate. Acest proiect urmeaza, insa, a fi discutat de partidele Uniunii.



Decizia asupra majorarii TVA, amanata

Asupra majorarii taxei pe valoarea adaugata se va decide in cadrul rundei finale a negocierilor coalitiei, a declarat ministrul desemnat al finantelor, Peer Steinbrueck. Exista sanse destul de mari ca un acord final in acest sens sa fie incheiat in cursul saptamanii, a aratat Steinbrueck.

Ambele parti au fost de acord asupra necesitatii unor reduceri de cheltuieli in cadrul administratiei.



Reduceri de costuri de 20 de miliarde de euro

In cadrul negocierilor, ambele parti au cazut la un acord cu privire la volumul reducerilor de costuri, acesta fiind stabilit la 20 de miliarde de euro. Taxa pe valoarea adaugata va fi majorata probabil pana la aproximativ 20%, de la nivelul actual de 16%. Reducerile de costuri in sectorul asigurarilor sociale, in special in segmentul asigurarilor de sanatate, vor atinge un nivel de 6 pana la 8 miliarde de euro.

Uniunea CPU/CSU si-a exprimat opozitia cu privire la intentia SPD de a impune o taxa pe veniturile ridicate, a declarat un participant la negocierile coalitiei. Totusi, o astfel de masura nu este imposibila, desi o astfel de taxa nu ar aduce venituri considerabile federatiei.



Mueller critica politica de austeritate

Ministrul-presedinte al statului Saarland, Peter Mueller, a aratat ca pana acum, in cadrul consultarilor, au fost stabilite doar subiectele de discutie, insa nu este clar ce se va intampla in fiecare din domeniile luate in discutie. "Numai in cazul in care toate posibilitatile de reducere a costurilor vor fi epuizate, vor fi luate in discutie majorarile de taxe."

Uniunea CPU/CSU si SPD au pozitii incompatibile cu privire la modificarile ce ar trebui aduse sistemului de sanatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO