Business Internaţional

Prognoze: Pieţele emergente vor înregistra creşteri în 2022, dar nu mai devreme de mijlocul anului

Prognoze: Pieţele emergente vor înregistra creşteri...

Autor: Catalina Apostoiu

29.12.2021, 10:00 581

Activele de pe pieţele emergente vor înregistra creşteri în noul an pe fondul moderării inflaţiei şi accelerării creşterii economice, însă creşterile respective nu vor veni mai devreme de semestrul al doilea al anului, scrie Bloomberg.

Mai exact, Goldman Sachs, Morgan Stanley şi JPMorgan Chase anticipează un raliu al acţiunilor chineze şi creşteri ale obligaţiunilor în monedă locală din ţări ca Polonia, Cehia şi Ungaria.

O revenire la mijloc de an ar marca o inversare de tendinţă pentru un sector pe cale să încheie cel mai slab an din 2018. Deşi situaţia din acest an a fost dominată de creşteri ale preţurilor de consum, campanii de vaccinare disparate şi o apreciere a dolarului american determinată de aşteptările privind înăsprirea politicii monetare a Fed, factori mai favorabili ai putea interveni către a doua parte a anului.

Investitorii văd deja semne de redresare, în condiţiile în care strategii îşi înăspresc abordarea privitoare la inflaţie, în timp ce creşterea economiei americane ar putea atinge un vârf.

“2021 a fost un an în care pieţele dezvoltate au performat peste cele emergente la nivel de creştere economică, iar această tendinţă trebuie să se inverseze”, arată Tai Hui, strategy la JPMorgan Asset Management.

O creştere a ratelor de vaccinare în unele economii vor oferi un fundal mai favorabil, chiar în condiţiile în care apar semne ale unei stabilizări a situaţiei lanţurilor de aprovizionare, spune Hui. În plus, dobânzile americane ar putea rămâne sub rata inflaţiei, intensificând goana după venituri.

Un alt factor care ar putea lucre în favoarea pieţelor emergente este tendinţa Chinei de relaxare a politicii monetare. Autorităţile din China îşi cresc susţinerea pentru o economie aflată sub presiune în urma problemelor din sectorul imobiliar.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO