Business Internaţional

Profitul semestrial al SABMiller creste cu 93%

21.11.2003, 00:00 13



Castigurile SABMiller, al doilea mare producator mondial de bere, vor inceta sa mai creasca. Asta dupa ce cererea de pe piata este europeana si deprecierea dolarului in fata rand-ului din Africa de Sud au contribuit cu 93% la majorarea castigurilor din primul semestru.



Profitul net al producatorului berii Pilsner Urquell si Miller Lite a fost de 309 milioane de dolari in sase luni pana in septembrie. Oficialii companiei au declarat ca anul trecut rezultatul s-a cifrat la 160 milioane de dolari.



"Celelalte afaceri pe care compania le detine in toata lumea sunt exprimate in alte monede decat cea americana, ceea ce va afecta rezultatele noastre," a declarat directorul general Graham Mackay. Cu toate acestea, ritmul de crestere al castigurilor l-a depasit pe cel inregistrat de alti producatori europeni de bere, precum Heineken si Interbrew. Profitul acestor companii a fost afectat de aprecierea monedei unice europene in raport cu dolarul, dar si de scaderea consumului manifestata pe propriile piete. SABMiller se extinde in China si introduce Miller Genuine Draft in Europa de Est in timp ce consumatorii din Statele Unite si din vestul Europei prefera vinul si cocktailurile.



SABMiller, cunoscuta sub denumirea de South African Breweries pana anul trecut cand a cumparat Miller Brewing Co., vinde bere Miller in Romania, Ungaria, Slovacia, Cehia si, de cateva luni, in Polonia. Compania detine in Romania patru fabrici de bere din care functioneaza trei si are 15% din piata romaneasca a berii.



In iunie, firma a achizitionat a parte din actiunile Harbin Brewery Co din China, marind astfel la 31 numarul parteneriatelor pe care le-a incheiat in aceasta tara. Acum, este cel mai mare producator strain de bere din China.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO