Business Internaţional

Profitul RWE, diminuat de achizitii

13.08.2003, 00:00 10



RWE AG, cel de-al treilea mare furnizor de utilitati din Europa, a anuntat o scadere a profitului pentru primul semestru cu 24%, generata in principal de derularea unui program de achizitii si de cresterea costurilor. Printre companiile care au intrat recent in portofoliul RWE se numara American Water Works si Innology Holdings.



Prin intermediul subsidiarelor sale, concernul energetic furnizeaza servicii de utilitati, electricitate si de protectie a mediului unui numar de peste 100 de milioane de consumatori casnici si industriali, in special in Europa si America de Nord; totodata RWE este cel de-al doilea furnizor de electricitate din Germania, dupa E.ON. #leadend#



Profitul net al companiei scazut la 621 milioane de euro, sau 1,1 euro pe actiune, fata de 818 milioane - 1,45 euro pe actiune - in aceeasi perioada a anului trecut.



Directorul executiv Harry Roels, care a fost numit la conducerea companiei in luna martie, a anuntat ca intentioneaza sa stimuleze profitabilitatea printr-o masura de combinare a diviziilor pentru a reduce costurile si datoriile RWE cu 300 de milioane de euro. Potrivit unor estimari ale oficialilor companiei, acest plan de masuri va limita datoriile RWE la 20 mld. euro pana in 2005. " Intentia companiei de a-si limita datoriile este un fapt cat se poate de incurajator", a afirmat Christian Schindler, analist la Landesbank Rheiland Pfalz.



Profitul operational al RWE a crescut la 2,94 mld. euro, in conformitate cu asteptarile analistilor.



Cresterea cu 46% a profitului operational a fost sustinuta de integrarea rapida si eficienta a noii achizitii, Innology Plc, furnizor de gaz din Marea Britanie, dar si de expansiunea inregistrata pe parcursul ultimilor cinci ani ai a preturilor energiei electrice. Divizia de gaz a cunoscut de asemenea rezultate peste asteptari datorita temperaturilor destul de modeste inregistrate la inceputul anului.



Roels a anuntat ca RWE se asteapta ca profitul operational aferent anului 2003 sa nu mai avanseze in mod semnificativ deoarece fluctuatiile valutare si cele doua achizitii vor avea un impact negativ asupra rezultatelor.



Amortizarea fondului comercial (godwill) - diferenta dintre valoarea unui bun, a unei afaceri si pretul de achizitie- rezultat in urma celor doua tranzactii va diminua profitul cu aproximativ 30%.



Pe de alta parte, datoriile companiei se ridica la 22,3 mld. euro, in scadere cu 300 mil. euro fata de sfarsitul lunii martie, deprecierea dolarului si lirei sterline fata de euro avand un rol important in acest sens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO