Business Internaţional

Profitul NYSE creste pentru prima data in ultimii patru ani

19.04.2004, 00:00 17



Profitul net al New York Stock Exchange (NYSE) a crescut anul trecut aproape de doua ori, pana la 50 milioane de dolari, dupa patru ani de declin, relateaza Bloomberg News.



Directorul executiv NYSE, John Thain, a anuntat rezultatele saptamana trecuta membrilor bursei, care s-au intalnit la Luncheon Club - clubul exclusivist al bursei de valori americane.



Cu ocazia acestei sedinte, Thain i-a introdus si pe ultimii doi angajati ai bursei: Richard Ketchum, director responsabil cu supravegherea operatiunilor bursei, si Amy Butte, care va ocupa postul de director financiar. Ketchum a fost director pe probleme juridice la Citigroup, iar Butte a fost analist si director financiar al diviziei de servicii financiare a Credit Suisse First Boston.



Thain, care a preluat conducerea in luna ianuarie a acestui an, a atribuit majorarea profitului reducerii cheltuielilor cu publicitatea dupa demisia din luna septembrie a anului trecut a presedintelui bursei, Richard Grasso. Acesta primise un pachet salarial de 139,5 milioane de dolari, de peste cinci ori mai mult decat profitul obtinut de NYSE in anul 2002 - 28,1 milioane de dolari. Dezvaluirea acestei remuneratii i-a determinat pe unii investitori, de exemplu California Public Employees' Retirement System si statul California, precum si pe membrii bursei, sa ceara inlaturarea lui Grasso.



"Bursa trebuie sa ne preocupe intotdeauna", a declarat David Whitcomb, profesor la universitatea Rutgers si fondator si presedinte al Automated Trading Desk, o firma de brokeraj din statul Carolina de Sud. "Desi profitul net a fost realizat inainte de venirea lui Thain, acesta a avut indatorirea de a anunta aceasta performanta, "in tura sa". Este mai bine sa anunti un castig decat o pierdere", spune Whitcomb.



Purtatorul de cuvant al NYSE, Ray Pellecchia, a refuzat sa comenteze.



Cheltuielile cu publicitatea s-au diminuat cu 15 milioane de dolari in 2003, de la 27 milioane in 2002, a declarat Thain.



In timp ce cei 1.366 membri ai bursei si-au concentrat atentia asupra tranzactionarii si a capacitatii lor de a obtine venituri in ringul bursei, disputa privind pachetul salarial al lui Grasso i-a fortat sa se uite mai atent la situatia financiara a NYSE. Profitul net al bursei a scazut in fiecare an incepand cu 1998, cand a fost inregistrat un rezultat de 101,3 milioane de dolari, potrivit raportului financiar anual pe 2002.



Procurorul general al New York-ului, George Eliot Spitzer, investigheaza in prezent problema salariului lui Grasso. Spitzer a afirmat ca i-ar putea actiona in judecata pe fostul presedinte al NYSE si pe fostii membri ai bursei pentru a recupera o parte din sumele primite de Grasso. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO