Business Internaţional

Profitul companiilor din SUA a scăzut anul trecut pentru prima dată în ultimii şase ani

Profitul companiilor din SUA a scăzut anul trecut pentru...

Autor: Luiza Chiroiu

27.03.2015, 18:53 176

Profitul înainte de taxe a coborât cu 0,8% în 2014 comparativ cu anul anterior, în timp ce, la nivelul trimestrului al patrulea, declinul s-a situat la 1,4% faţă de intervalul corespunzător din 2013, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american pentru Comerţ.

"Companiile din SUA continuă să aibă rezultate financiare sănătoase. Scăderea profitului sugerează, totuşi, un anumit impact pe care aprecierea dolarului l-a avut asupra profitului net", a declarat Andrew Wilkinson, analist la firma americană de brokeraj Interactive Brokers.

Profitul după taxe al companiilor americane a scăzut în ultimul trimestru al anului trecut cu 3% faţă de trimestrul precedent, înregistrând astfel cel mai abrupt declin din primul trimestru al anului 2011 până în prezent.

Analiştii de pe Wall Street au atras atenţia asupra faptului că aprecierea cu peste 20% a dolarului faţă de cele mai importante monede ar putea fi cea mai mare ameninţare pentru companiile americane după criza financiară din 2008 şi au avansat un scenariu potrivit căruia profiturile multinaţionalelor ar urma să scadă cu 10%.

Analiştii Bank of America/Merrill Lynch au arătat că o apreciere cu 25% a dolarului în decurs de 12 luni a coincis de fiecare dată cu o scădere de 10% a profitului pe acţiune obţinut de companiile multinaţionale din SUA.

Moneda americană a crescut cu 22% în ultimele 12 luni faţă de un coş format din cele mai importante monede la nivel global, ceea ce înseamnă că veniturile şi profitul obţinute de către companiile americane în afara Statelor Unite valorează mai puţin atunci când raportarea acestora se face în dolari.

Aprecierea dolarului faţă de euro şi alte monede importante a provocat reducerea cu 18,66 miliarde de dolari a veniturilor companiilor din SUA şi Canada în ultimul trimestru al anului trecut, declinul cauzat de efectele de curs fiind de patru ori mai mare faţă de trimestrul anterior, potrivit estimărilor firmei americane de consultanţă FiREapps.

Companiile din America de Nord ar putea înregistra o scădere cu 25 de miliarde de dolari a veniturilor în primul trimestru din 2015, pierderi legate exclusiv de cursul valutar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO