Business Internaţional

Profitul British Petroleum, sub asteptari

08.02.2006, 21:26 13

British Petroleum Plc., a doua cea mai mare companie petroliera din lume, a raportat un profit pe ultimul trimestru al anului trecut sub cel obtinut de Exxon Mobil Corp. si o productie in scadere, informeaza Bloomberg.

Productia slaba obtinuta si costurile mai ridicate ale companiei au fost cauzate de pagubele lasate de uraganele Katrina si Rita anul trecut, a tinut sa precizeze seful executiv John Browne.

Profitul companiei a crescut cu 22% pana la 3,08 miliarde de euro, impins de evolutia spectaculoasa a pretului petrolului din ultima perioada, fata de cresterea de 27% obtinuta de Exxon.

"Cifrele nu arata prea bine", a declarat Thomas Koerfgen, care gestioneaza un portofoliu de 3,09 miliarde de euro la SEB Investment. "Asteptarile erau putin mai mari si din aceasta cauza piata a reactionat negativ", a continuat Browne.

Nici la capitolul productie British Petroleum nu sta mai bine, aceasta coborand cu 1,8% pana la 4,02 de milioane de barili.

Nivelul dividendului platit pe al patrulea trimestru va fi de 9,38 centi/ actiune, fata de 8,5 centi in 2004.

La bursa actiunile Petroleum au coborat cu 2,9% intr-o zi dupa un salt de 5,3% anul acesta, insa recomandarea analistilor este preponderent pentru cumpararea acestor actiuni.

Principalul catalizator al companiilor petroliere in acest moment il reprezinta resursele petroliere in scadere, care a fortat pretul petrolului sa creasca cu 24% anul trecut.

Pagubele provocate de uragane companiei se ridica la 830 de milioane de euro si au intarziat de asemenea lansarea platformei Thunder Horse cu cel putin sase luni.

"Profitul ultimului trimestru a fost afectat in principal de opririle repetate ale productiei la rafinaria Texas City, pentru reconstructie", a precizat Browne.

Investitiile in rafinarie s-au ridicat la valoarea de 75 de miliarde de euro pana in prezent.

Vanzarile pe trimestrul al patrulea au crescut cu 21% pana la 64,7 milliarde de dolari.

Profitul net aferent intregului an 2005 s-a ridicat la valoarea de 22,3 miliarde de dolari, adica in crestere cu 31% fata de anul trecut.



In cifre

* Profitul net al ultimului trimestru din 2005: 3,08 mld. euro

* Profitul net aferent anului 2005: 18,5 mld. euro

* Dividende pe 2005: 9,38 centi/actiune

* Pagube dupa uragane: 830 mil. euro

* Productie: 4,02 milioane de barili

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO