Business Internaţional

Profitul Bank of America a crescut de peste două ori anul trecut, peste aşteptările analiştilor

Profitul Bank of America a crescut de peste două ori...

Autor: Marius Oncu

15.01.2014, 21:36 296

Profitul Bank of America, a doua mare instituţie de credit din SUA, a crescut de peste două ori anul trecut, la 11,4 miliarde de dolari, în timp ce câştigul din ultimele trei luni ale anului a crescut de aproape cinci ori, la 3,44 miliarde de dolari, depăşind aşteptările analiştilor.

Banca a raportat un profit pe acţiune de 29 de cenţi, în timp ce analiştii consultaţi de Bloomberg anticipau 27 de cenţi.

Rezultatul băncii s-a îmbunătăţit substanţial după ce a reuşit să rezolve dispute legate de operaţiunile de creditare ipotecară ale companiei Countrywide Financial, preluată în 2008.

"Arată mult mai bine decât în urmă cu un an. Piaţa are acum încredere în mesajul lor, că pot administra costurile rămase în privinţa operaţiunilor ipotecare", a declarat Marty Mosby, analist la Guggenheim Securities.

Veniturile din trimestrul al patrulea au avansat cu 14%, la 22,3 miliarde de dolari, iar cheltuielile legate de litigii s-au situat la 2,3 miliarde de dolari. Banca a beneficiat şi de scăderea provizioanelor cu 1,9 miliarde de dolari faţă de perioada similară a anului trecut, datorată declinului pierderilor din portofoliul de credite.

Bank of America a cheltuit în ultimii ani peste 50 de miliarde de dolari în dispute legate de operaţiunile de credite ipotecare şi se confruntă în continuare cu cereri pentru recunoaşterea şi compensarea prejudiciilor cauzate investitorilor şi consumatorilor prin unele activităţi anterioare crizei.

JPMorgan, cea mai mare bancă din SUA, a anunţat o scădere cu 7% a profitului în trimestrul al patrulea, la 5,28 miliarde de dolari, din cauza costurilor litigioase, în timp ce câştigul Wells Fargo, cea mai mare bancă activă pe piaţa ipotecară, a crescut cu 10%, la 5,61 miliarde de dolari, un nou record.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO