Business Internaţional

Producatorul rus ii cere lui Abramovici sa reduca din pret

12.07.2005, 18:25 14

Gazprom, compania ce detine monopolul asupra pietei de gaze a Rusiei, incearca sa achizitioneze compania petroliera Sibneft de la principalii actionari ai acesteia, in frunte cu proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, cu un discount de 15%.

Cotidianul de afaceri Vedomosti a citat surse familiare cu negocierile spunand ca Gazprom doreste sa plateasca 3 dolari pe actiune pentru Sibneft, comparativ cu pretul de 3,47 dolari inregistrat la inchiderea sedintei de tranzactionare de vineri.

Gazprom urmareste sa achizitioneze un pachet de 72% de la principalii actionari ai Sibneft si un alt pachet de 3% de pe piata, pentru a obtine un pachet majoritar de peste 75%.

Tranzactia ar costa Gazprom putin peste 10 miliarde de dolari (8,3 mld. euro), in raport cu capitalizarea de piata a Sibneft, de 16,5 miliarde de dolari.

Zvonuri despre dorinta Gazprom de a achizitiona Sibneft circula de cateva luni pe piata, insa acestea nu au fost niciodata confirmate.

Prima confirmare oficiala a fost facuta de presedintele rus Vladimir Putin, ce a declarat ca este la curent cu intentiile Gazprom, negand insa implicarea Kremlinului.

Gazprom este considerata aproape in unanimitate ca avand cele mai multe sanse in cursa pentru achizitionarea Sibneft, insa rivala acesteia, Rosneft, a intrat in scena spunand ca intentioneaza sa nu renunte la un pachet de 20% din actiunile Sibneft pe care este sigura ca-l va obtine in justitie.

Presedintele companiei Rosneft, Serghei Bogdanchicov, a declarat ziarului Kommersant ca Rosneft se asteapta sa obtina pachetul respectiv de actiuni in cadrul Sibneft ca parte a datoriilor pe care firma petroliera Iukos le are catre ea.

In urma acestor declaratii, presedintele Rosneft, Bogdanchikov, a intrat in conflict cu compania Gazprom, mult mai mare, pentru a doua oara in decurs de sase luni.

La inceputul acestui an, a fost contracarata o incercare, sponsorizata de stat, de a fuziona cele doua companii, punandu-l intr-o pozitie jenanta pe directorul Gazprom, Alexei Miller, ce anuntase in mod public drept certa fuziunea dintre cele doua companii.

Putin a declarat ca este la curent cu faptul ca oficialii Gazprom si Rosneft au discutat despre Sibneft. "Nu voi ascunde faptul ca am discutat cu oficialii celor doua firme", a declarat Putin in cadrul summit-ului G8.

Analistii au declarat ca se asteapta ca Abramovici, ce a fost desemnat de revista Forbes, in luna mai, drept cel mai bogat om din Rusia, cu o avere de 14,7 miliarde de dolari, sa fie principala parte ce va avea de castigat de pe urma bataliei pentru Sibneft.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO