Business Internaţional

Producătorii de petrol ţin robinetele deschise în pofida cererii scăzute

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Liviu Popescu

15.10.2014, 00:02 740

Preţul petrolului Brent, de referinţă pe pieţele internaţionale, a scăzut cu mai mult de 20% din luna iunie şi a atins cel mai redus nivel al ultimilor patru ani, de 86,38 dolari pe baril marţi, iar cotaţia ţiţeiului WTI, de referinţă pe piaţa SUA, a scăzut la 84,46 dolari pe baril, minimul ultimelor 22 de luni.

Cu toate acestea, producătorii de petrol, de la corporaţiile americane la ţările cu cele mai mari zăcăminte de petrol, în loc să reducă producţia de ţiţei din cauza preţu­rilor mici şi pentru a impulsiona cererea, au ales să ţină robinetele deschise, scrie The Wall Street Journal.

Până recent, mulţi investitori se aşteptau ca ţările membre ale Orga­nizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) să reducă colectiv producţia. O astfel de mişcare ar fi dus rapid oferta şi cererea înapoi în linie şi probabil ar fi stimulat o revenire a preţurilor. OPEC a anunţat săptămâna trecută că producţia de petrol din septembrie a fost la maximul ultimului an.

Însă Arabia Saudită, cel mai mare producător din cadrul OPEC, a sugerat tacit că este dispusă să accepte preţurile scăzute ale petrolului o lungă perioadă de timp cu scopul de a descuraja investiţiile producătorilor concurenţi, precum cei din SUA. Producătorii americani de petrol pot rămâne profitabili chiar şi cu cotaţiile ajunse la acest nivel, iar traderii şi analiştii avertizează că preţurile vor scă­dea la sub 80 de dolari pe baril pentru ca producătorii din SUA şi din alte ţări să simtă destulă presiune pentru a diminua capacitatea de producţie. Dacă OPEC nu va reduce capacitatea de producţie în noiembrie, preţurile ar putea scădea şi mai mult în următoarele luni, consideră Allesandro Gelli, ana­list la compania de management al investiţi­ilor Diapason Com­modities Mana­gement.

„În ultimii patru ani, echilibrul de pe piaţa petrolului a fost asigurat în principal de Arabia Saudită“, a adăugat Gelli.

Pe lângă consiliul ţărilor membre OPEC de pe 27 noiembrie, traderii aşteaptă şi termenul limită din 24 noiembrie al negocierilor privind programul nuclear al Iranului, iar orice acord care va permite Iranului să exporte petrol ar putea pune şi mai multă presiune pe preţuri, a spus Mark Benigno, analist la compania de consultanţă INTL FCStone Inc.

Unii analişti consideră că preţurile nu vor mai scădea întrucât acestea au ajuns aproape de costurile de exploatare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO