Business Internaţional

Procesul tigaretelor a scapat companiile americane de sanctiuni de 280 mld. dolari

07.02.2005, 00:00 19



O curte federala de apel a respins vineri despagubirile de 280 mld. dolari (215 mld. euro) pretinse de guvernul american in cazul de inselaciune impotriva industriei tutunului, informeaza Financial Times.



Aceasta reprezinta o victorie importanta pentru industrie. Curtea de apel a Districtului Columbia a anulat hotararea unei curti de justitie inferioare potrivit careia profiturile realizate in trecut au fost obtinute cu pretul "imbolnavirilor", dupa ce timp de 50 de ani consumatorii au fost indusi in eroare prin negarea efectelor nocive ale fumatului si cele ale fumatului pasiv.



"Aceasta decizie vine sa erodeze fundamentele procesului initiat de guvern", spune Lester Brickman, profesor de drept la Yeshiva University din New York.



Decizia a urcat cotatia actiunilor principalilor producatori de tigari.



Altria, compania detinatoare a Philip Morris USA, cel mai mare producator de tigari din SUA, a inregistrat o apreciere de 5,11% in valoarea actiunilor, pana la un pret de inchidere de 67 dolari (51,40 euro) la bursa din New York. Reynolds American, grup format prin fuziunea companiilor RJ Reynolds si British American Tobacco, ce apartine grupului Brown & Williamson, a castigat 4,5% in pretul actiunilor, care a avansat pana la 85,60 dolari (65,7 euro).



Decizia va avea un impact puternic asupra procesului initiat de guvernul american - ajuns in a cincea luna - deoarece elimina posibilitatea aplicarii unor sanctiuni financiare producatorilor, lasand deschise reglementarii doar aspectele referitoare la publicitatea si marketingului tigarilor, daca guvernul va castiga procesul de inselaciune.



"Aceasta decizie are o semnificatie aparte. Acuzatia de dezinformare adusa de guvern era doar o portita prin care guvenul spera sa obtina despagubiri. Echilibrul s-a restabilit in acest caz care se indreapta catre o decizie fara implicatii financiare", a declarat David Bernick, directorul departamentului juridic al Brown & Williamson.



Cu toate acestea, Edward Sweda, cadru universitar la catedra de drept la Northeastern University, considera ca procesul este departe de a se incheia. "Companiile de tigarete sunt departe de a castiga cazul in instanta si chiar daca perspectivele nefavorabile ale sanctiunilor economice par a fi eliminate, decizia instantei ar putea transforma modul in care acestea isi administreaza afacerile", explica Sweda.



Hotararea poate sa nu fie definitiva, guvernul avand posibilitatea de a opta pentru un apel la Curtea Suprema de Justitie a SUA.



Decizia de vineri este una cu conotatii speciale pentru Altria, compania avand in vedere o scindare in doua sau trei divizii.



Procesul a fost initiat in anul 1999 de catre administratia Clinton. Companiile chemate in instanta sunt Philip Morris USA si Altria, compania-mama; RJ Reynolds si Brown & Williamson; British American Tobacco (mai exact divizia de investitii a companiei britanice BAT); Liggett apartinand Vector Group si Lorillard din cadrul Loews Corporation.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO