Business Internaţional

Procesul lui Chirac, primul preşedinte francez judecat după cel de-al doilea război mondial. Fiul generalului Charles de Gaulle, pe lista acuzaţilor

Procesul lui Chirac, primul preşedinte francez judecat după cel de-al doilea război mondial. Fiul generalului Charles de Gaulle, pe lista acuzaţilor

Autor: Iulian ANGHEL

05.09.2011, 11:30 1330

Procesul în care fostul preşedinte francez Jacques Chirac (87 de ani) este judecat pentru finanţare frauduloasă a partidului său (RPR, predecesorul UMP al actualului preşedinte) se redeschide astăzi la Paris, alte nume celebre apărând pe lista acuzaţilor - între care Jean de Gaulle (58 de ani), fiul cel mic al generalului Charles de Gaulle (primul preşedinte al celei de-a Cincea Republici) acuzat de deturnare de fonduri publice. Pe lista martorilor apare şi actualul ministru francez de externe Allain Jupee, care fusese deja condamnat în această afacere la 14 luni de închisoare cu suspendare, în 2005.

Zece persoane care au deţinut poziţii politice foarte înalte în trecut sunt acuzate în acest proces care ar urma să înceapă astăzi şi să se încheie la 23 septembrie, după ce fusese amânat pentru toamnă, în luna martie.

Chirac a trimis astăzi o scrisoare tribunalului în care cere să fie reprezentat de avocaţi el fiind, după cum arată, prea slăbit pentru a se prezenta personal.

Presa franceză speculează pe pagini întregi asupra naturii bolii de care ar putea suferi fostul preşedinte, după ce familia sa a negat că el ar suferi de maladia Alzheimer.

Le Figaro aminteşte că în 2005 fostul preşedinte a suferit un anevrism celebrar şi pune acest lucru pe seama presupuselor pierderi de memorie de care ar suferi Jacques Chirac.

Protejat de imunitate totală în timpul celor 12 ani de preşedinţie, 1995 - 2007, Chirac trebuie să răspundă pentru fapte care au avut loc între 1992 şi 1995, pe când era primar al Parisului (1977-1995).

El este acuzat de deturnare de fonduri publice şi abuz de putere, find suspectat că, pe când era primar al Parisului a permis unor persoane care lucrau în cadrul partidului său, RPR, să fie plătite de Primăria Parisului.

Actualul ministru de externe, în acea vreme secretar general al RPR, a fost deja condamnat în 2005, lucru care nu l-a împiedicat să revină în viaţa publică. Teoretic, Chirac riscă ani buni de închisoare, practic însă ar putea fi condamnat la închisoare cu suspendare - apreciază presa din Franţa - cum s-a întâmplat şi cu Jupee.

Chirac este primul preşedinte francez care apare în faţa justiţiei, după al doilea război mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO