Business Internaţional

Problemele interne ale economiei Statelor Unite, generate de criza subprime, au consecinte globale

07.03.2008, 17:53 13

Pentru multi investitori, criza pietei de credit este pur si simplu o problema a Statelor Unite, care are nevoie de o solutie americana. Criza a inceput cu caderea pietei rezidentiale americane si poate fi rezolvata printr-o relaxare agresiva a politicii monetare americane si a conditiilor in care cei care au contractat credite ipotecare pot restitui banii bancilor, scrie Financial Times.
Totusi, desi a aparut ca o problema interna a Statelor Unite, criza pietei de credit ar putea avea consecinte destabilizatoare in ceea ce priveste fluxurile de capital pe plan global.
Originile problemei se regasesc in reactia de ordin strategic fata de consecintele crizei sectorului tehnologic. Companiile americane au fost salvate de gospodariile americane, care au fost incurajate, printr-o perioada prelungita de politica monetara relaxata, sa se imprumute mai mult si sa economiseasca mai putin. Restul tarilor erau fericite sa sprijine America, "consumatorul de ultima instanta" al lumii, si sa finanteze un deficit de cont curent american in crestere in ciuda unei deprecieri considerabile a dolarului.
Deficitele reduse de cont curent sunt finantate prin achizitii straine de active traditionale, cum ar fi obligatiunile guvernamentale. Deficitul de cont curent al Statelor Unite, insa, situat la aproximativ 5% din PIB, nu este unul redus. Deficitele de curent de asemenea dimensiuni sunt adesea greu de finantat numai prin produse financiare simple. Nu surprinde deci faptul ca sistemul financiar american a inceput sa ofere investitorilor straini instrumente complexe din ce in ce mai atractive. In decurs de 12 luni pana in august 2007, achizitiile nete private straine de obligatiuni corporatiste (traditionale si securitizate) au reprezentat aproape 60% din achizitiile nete straine de active americane pe termen lung.
Declinul pietei rezidentiale a subminat increderea investitorilor nu numai in agentiile de rating, ci si in unele din produsele financiare securitizate construite pe ratinguri. Reactia celorlalte tari: schimbarea termenilor si conditiilor in care vor fi pregatite sa-si directioneze economiile catre America. Astfel, ce a inceput ca o criza locala a pietei rezidentiale s-a transformat intr-o constrangere de finantare externa. Statele Unite va trebui fie sa economiseasca mai mult (ceea ce va implica o recesiune), fie sa ofere active mai atractive pe care investitorii straini sa le achizitioneze. Cea mai simpla reactie este ieftinirea activelor americane, nu in ultimul rand printr-o continuare a devalorizarii dolarului. Acest lucru este cu siguranta in armonie cu relaxarea agresiva a Fed.
Totusi, o astfel de relaxare nu se potriveste foarte bine cu o economie americana care are nevoie sa economiseasca mai mult si sa se imprumute mai putin.
Daca strategii americani doresc sa evite o recesiune, acestia trebuie sa se asigure ca finantarile anuale de peste hotare in valoare de 750 de miliarde de dolari ale Americii sunt asigurate, si aceasta la un pret rezonabil. Acestia ar trebui sa actioneze mai rapid in sensul redresarii increderii in ratingurile de credit si prin urmare in instrumentele securitizate. Acest lucru poate fi obtinut printr-un cadru de reglementare mai strict privitor la agentiile de credit. O alta optiune ar fi incurajarea unui rol sporit din partea unor investitori strategici pe termen lung, cum sunt fondurile suverane, desi exista in mod clar limite politice in ceea ce priveste implicarea lor, in special intr-un an electoral.
Problema este ca, incercand sa stabilizeze economia americana, Fed ar putea ajunge sa destabilizeze economiile emergente cu monede raportate la dolar care au furnizat o parte importanta din creditul ieftin directionat catre consumatorii americani.
Ultimul lucru de care au nevoie aceste economii este sa le fie impusa relaxarea agresiva a Fed intr-un moment in care preturile la produsele de baza explodeaza. Inflatia in aceste economii poate genera rapid proteste sociale si instabilitate politica.
Actiunile Fed pot determina aceste tari sa renunte la raportarea la dolar, cu consecinte potential negative asupra randamentelor obligatiunilor americane.
Pe scurt, criza sectorului rezidential american, combinat cu reactia Fed, ar putea destabiliza fluxurile cross-border de capital pe care pana de curand multi investitori le considerau drept un lucru sigur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO