Business Internaţional

Problemele Greciei au trântit la pământ bursele europene şi au făcut ravagii printre acţiunile băncilor. Cât mai durează frica?

Problemele Greciei au trântit la pământ bursele europene şi au făcut ravagii printre acţiunile băncilor. Cât mai durează frica?

Autor: Bogdan Cojocaru

13.09.2011, 00:08 2749

Acţiunile marilor companii europene au atins luni cel mai redus nivel al ultimelor 26 de luni, iar titlurile băncilor au încasat cele mai puternice lovituri din cauza temerilor că intrarea Greciei în incapacitate de plată nu mai poate fi evitată. La finalul sesiunii au fost recuperate o parte din pierderi.

Îngrijorările au fost alimentate de un articol al publicaţiei germane Der Spiegel în care se arată că Berlinul evaluează impactul pe care l-ar putea avea intrarea Greciei în incapacitate de plată, printre scenarii numă­rân­du-se ieşirea statului elen din zona euro.
Indicele paneuropean FTSEurofirst 300 a scăzut cu 2,6% în a doua jumătate a şedinţei de tranzacţionare de luni, iar indicele mondial MSCI a pierdut 1,4%, îndrep­tându-se spre un declin de 20% de la nivelul maxim atins în acest an. Pe bursele franceze declinul s-a amplificat după explozia produsă la o uzină nucleară.
Acţiunile marilor bănci franceze BNP Paribas, Société Générale şi Crédit Agricole au scăzut puternic după apariţia unor zvonuri privind o posibilă retrogradare a ratingurilor acestora de către agenţia Moody's din cauza expunerilor pe Grecia. Titlurile SocGen au coborât cu peste 12%, atingând minimul ul­ti­milor 19 ani, potrivit Bloomberg. Crédit Agricole a scăzut cu aproape 14%, la cel mai redus nivel din istorie, iar BNP Paribas cu peste 12%, la minimul ultimilor doi ani şi jumătate. Asi­gurările datoriilor celor trei bănci împo­triva default-ului (CDS) au atins niveluri record, potrivit companiei de analiză a pieţei CMA.
Într-un act disperat pentru a recâştiga încrederea pieţelor şi creditorilor săi, Grecia a impus o nouă taxă pe proprietăţile imobiliare prin care speră să obţină venituri de circa două miliarde de euro în acest an, fondurile urmând să fie folosite la limitarea deficitului bugetar.
Între timp, un oficial polonez a subliniat că Polonia, România şi celelalte ţări can­didate la intrarea în zona euro împărtăşesc "o serie de îngrijorări" referitoare la modul în care criza datoriilor şi reacţia uniunii mone­tare pot afecta perspectivele de aderare.
Grecia este urmărită de fantoma falimentului
În ciuda eforturilor susţinute ale Europei de a o salva de pe marginea prăpastiei, Grecia nu reuşeşte să se repună pe picioare. Ajuns într-o situaţie disperată, guvernul impozitează suplimentar proprietăţile imobiliare şi ca să se asigure că încasează banii, acesta va fi trecut pe factura de electricitate.
Italia se mişcă greu când vine vorba de reforme
Deşi agravarea situaţiei în care se află Grecia a scos deocamdată ţara de pe radarul investitorilor, politicienii italieni nu par a avea voinţa de a lua măsuri dure pentru a-şi repune pe picioare economia. Premierul Silvio Berlusconi a renunţat recent la o serie de măsuri de austeritate considerate prea nepopulare.
FranŢa are probleme
cu băncile
Guvernanţii se luptă pentru a restabili încrederea în cei mai mari creditori ai ţării, care suferă scăderi puternice pe burse din cauza zvonurilor privind o posibilă retrogradare a ratingurilor. BNP Paribas, Société Générale şi Credit Agricole au pierdut mai mult de jumătate din valoare din iulie până acum.
Germania s-a săturat să îşi mai pună banii la bătaie
Coaliţia de guvernământ din Germania este dezbinată din cauza modului în care ar trebui rezolvată criza din Grecia. Se aud tot mai tare vocile care cer o intrare ordonată în incapacitate de plată a statului elen şi se fac planuri pentru a ajuta băncile în cazul în care acest scenariu devine realitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO