Business Internaţional

Problemele din sectorul financiar tin bursele pe rosu

28.01.2008, 18:22 13

Actiunile europene s-au aflat in scadere pentru a saptea saptamana consecutiv pe fondul temerilor ca eforturile depuse de strategii americani in sensul stoparii pierderilor de pe pietele de credit nu vor fi suficiente pentru a impiedica cea mai mare economie a lumii sa intre in recesiune, scrie Bloomberg.
Indicii de referinta s-au aflat in scadere in 12 din cele 18 piete vest-europene. Indicele german DAX a scazut cu 6,8% in ultima saptamana, iar cel francez CAC 40 a pierdut 4,2%. Indicele britanic FTSE 100 a coborat cu 0,6%. Indicele Stoxx 50 a pierdut 3,2%, iar Euro Stoxx 50 a inregistrat o scadere de 5,5 procente.
Actiunile Societe Generale au inregistrat cea mai dramatica scadere din ultimii peste cinci ani dupa ce pariurile facute de un trader individual pe contractele futures pe indici de actiuni au adus bancii franceze pierderi de 4,9 miliarde de euro, aceasta fiind cea mai mare frauda din istoria sectorului bancar. Actiunile E.ON si RWE, cele mai mari companii germane de utilitati, au condus indicele Dow Jones Europe Stoxx Utilities catre cea mai slaba saptamana din septembrie 2001, in conditiile in care preturile la energie au scazut, iar UE a anuntat restrictii mai severe cu privire la emisii.
Indicele Stoxx 600 a inregistrat o scadere de 1,6%, pana la 322,23 puncte in ultima saptamana, consemnand cea mai lunga perioada de declin din octombrie 1998 incoace. Pe 21 ianuarie, indicele a inregistrat cea mai drastica scadere de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Indicele european a recuperat din scadere in ziua urmatoare in urma deciziei bancii centrale americane de reducere a ratei dobanzii, cat si pe fondul inceperii discutiilor privitoare la un program de salvare a asiguratorilor de obligatiuni.
"Ne aflam in pragul unei recesiuni in Statele Unite si exista pericolul ca fenomenul sa aiba consecinte asupra Europei", a declarat Ulf Moritzen din cadrul Nordinvest din Hamburg. "Daca cea mai mare economie a lumii o ia la vale, toata lumea va fi afectata."
Fed si-a redus rata de referinta a dobanzii cu 0,75 puncte procentuale pe 22 ianuarie. Autoritatile din New York s-au intalnit cu bancile pe 23 ianuarie pentru a le cere acestora sa acorde capital asiguratorilor de obligatiuni si sa preintampine reduceri de ratinguri de credit.
Actiunile Societe Generale au consemnat o scadere de 13 procente, cea mai mare scadere saptamanala din octombrie 2002. A doua mare banca franceza a anuntat ca Jerome Kerviel, in varsta de 31 de ani, este traderul responsabil pentru pierderea inregistrata. Kerviel a constituit in mod secret pozitii neautorizate, trecand peste limitele impuse in cazul contractelor futures pe indicii europeni de actiuni, a declarat SocGen.
Actiunile E.ON, cea mai mare companie germana de utilitati, au scazut cu 13%, cea mai pronuntata scadere din saptamana incheiata pe 2 octombrie 1998. RWE, a doua mare companie germana de utilitati, a inregistrat o scadere de 12% a actiunilor.
Indicele Stoxx Utilities a pierdut 7,1 procente, cel mai dramatic declin inregistrat din saptamana cand s-au produs atacurile teroriste din 11 septembrie pana in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO