Business Internaţional

Problemele continuă pentru miliardarul care deţine fostul Sidex Galaţi: Marea Britanie refuză cererea de ajutor financiar pentru conglomeratul lui Sanjeev Gupta

Problemele continuă pentru miliardarul care deţine...

Autor: Alex Ciutacu

29.03.2021, 12:33 23118

Guvernul din Marea Britanie a refuzat o cerere de bailout (n.red: asistenţă financiară), în valoare de peste 230 mil. dolari, depusă de conglomeratul GFG Alliance – care controlează şi Liberty Steel – în contextul în care grupul miliardarului Sanjeev Gupta se confruntă cu probleme, ca urmare a intrării în insolvenţă a celui mai mare finanţator al său, potrivit Bloomberg.

Cererea a fost depusă vineri şi a fost deja respinsă, întrucât miniştrii nu sunt încântaţi de structura şi de guvernanţa corporativă a GFG. Totodată, ei nu sunt singuri dacă aceste fonduri ar rămâne în ţară, conform unor surse citate de publicaţia americană.

În lipsa finanţării, mii de locuri de muncă sunt în pericol în Marea Britanie. Prin divizia Liberty Steel, conglomeratul are mai multe combinate siderurgice în Marea Britanie. Per total, GFG are 5.500 de angajaţi doar în Marea Britanie, iar 3.000 dintre ei lucrează pentru Liberty Steel.

În 2019, miliardarul Sanjeev Gupta a cumpărat combinatul Sidex din Galaţi, pe care l-a transformat în Liberty Galaţi, într-o tranzacţie gigant de 740 de milioane de euro, care a inclus alte şase unităţi de producţie din Europa.

Problemele actuale ale lui Gupta au început în martie, odată cu intrarea în insolvenţă a Greensill Capital, adică cel mai mare finanţator al GFG.

Anterior, actele depuse de Greensill Capital au arătat că unul dintre principalele motive pentru care managerul de fonduri s-a regăsit în poziţia de a depune cererea de intrare în insulvenţă ţine de invocarea incapacităţii de plată de către GFG Alliance.

Managerul de fonduri era specializat în finanţări pe lanţurile de furnizori, adică businessuri care împrumută bani pentru a-şi plăti furnizorii. Criza a început la finalul lui februarie - începutul lui martie, când principalul asigurator al companiei a refuzat să reînoiască un contract de 4,6 miliarde de dolari, iar Credit Suisse a îngheţat fonduri legate de Greensill Capital în valoare totală de 10 miliarde de dolari – adică a tăiat accesul Greensill la o sursă importantă de finanţare.

Avocaţii Greensill au explicat atunci că debutul crizei companiei a venit din pierderea contractului de asigurare. Ei au mai explicat că Greensill are o expunere de 5 miliarde de dolari pe conglomeratul lui Sanjeev Gupta, care trece în prezent prin „dificultăţi financiare” şi care a început să invoce incapacitate de plată pe mai multe obligaţii active faţă de Greensill.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO