Business Internaţional

Probleme de calitate apar si la case mai mari

03.11.2004, 00:00 21



Mercedes Car Group , puternica divizie a companiei germane DaimlerChrysler, a anuntat recent o scadere a profiturilor pe trimestrul trei, relateaza Financial Times. Aceasta scadere a aparut in contextul in care compania a fost nevoita sa amane lansarea unor noi modele din cauza unor probleme legate de calitate.



Conform Daimler, profitul operational al Mercedes a scazut cu 62% pana la 304 milioane de euro, cea mai mica valoare inregistrata de la constituirea grupului in urma preluarii companiei americane Chrysler acum sase ani. Vanzarile companiei sunt deja mai mici decat cele ale companiei rivale BMW, pentru prima data in ultimii sapte ani.



Daimler va efectua unele schimbari in ceea ce priveste viitorul Smart ce nu a inregistrat profit de la lansarea sa in 1998, desi a fost exclusa posibilitatea inchiderii sau vanzarii acesteia. In acest an, Mercedes a recunoscut faptul ca automobilele sale de lux, cunoscute pentru castigurile constante generate, ar putea avea probleme serioase legate de calitate.



Veniturile generate de Mercedes au sutinut compania pe parcursul unei perioade de cativa ani in care divizia Chrysler si cea de camioane grele ale acesteia au inregistrat pierderi. Acum, insa, aceste divizii sunt din nou profitabile, iar acest fapt, combinat cu provizioanele mai scazute legate de creditele neperformante constituite de companie, au compensat declinul profitului Mercedes. Astfel, profitul operational al intregului grup a crescut cu 7% pana la 1,3 miliarde de euro.



Max Warburton, analist al domeniului auto in cadrul Goldman Sachs, a aratat ca Mercedes va trebui sa ia o serie de masuri costisitoare pentru a depasi problemele legate de calitate. "Va fi nevoie de mai multi ani, mai multe modele noi si o reorganizare a fabricilor pentru ca Mercedes sa poata atinge o calitate de varf la costuri scazute," a declarat acesta.



Maria Bissinger, analist al aceluiasi domeniu in cadrul Standard & Poor's, a declarat ca problemele de care se loveste Mercedes sunt "ingrijoratoare". "Mercedes se confrunta cu probleme legate de calitatea produselor sale si va trebui sa ia masuri costisitoare pentru ca acestea sa nu-i afecteze imaginea". "Totusi, S&P crede ca aceasta divizie isi va recastiga pozitia solida pe termen mediu," adauga aceasta.



Manfred Gentz, director financiar, a avertizat ca profitul companiei pe acest an va fi "considerabil mai scazut" decat cel de anul trecut, de 3,1 miliarde de euro si ca Mercedes va suporta costurile presupuse de rezolvarea problemelor legate de calitate si anul viitor. "Problemele vor fi in mare parte rezolvate in 2004 si 2005," a declarat Gentz.



Analistii au aratat ca Mercedes se confrunta cu astfel de probleme in urma transferului multora din inginerii sai in Detroit, pentru a se ocupa de problemele diviziei Chrysler, dar compania respinge aceasta explicatie. Divizia s-a confruntat in acelasi timp si cu probleme la nivel de management in mare parte a acestui an.



Daimler a fost de asemenea afectata de vestea conform careia SEC a lansat o ancheta neoficiala dupa ce un fost angajat a acuzat compania de mituire a unor oficiali. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO