Business Internaţional

Problema îmbătrânirii populaţiei lumii s-ar putea să fie mai gravă decât se credea

În condiţiile în care persoanele în vârstă le domină ca număr din ce în ce mai mult pe cele din forţa de muncă, cresc presiunile pe fondurile de pensii şi pe sistemele de sănătate.

În condiţiile în care persoanele în vârstă le domină ca număr din ce în ce mai mult pe cele din forţa de muncă, cresc presiunile pe fondurile de pensii şi pe sistemele de sănătate.

Autor: Bogdan Cojocaru

02.02.2017, 00:05 2681
Populaţia de vârstă activă a lumii se împuţinează mai rapid decât arată calculele tradiţionale, ceea ce însemnă că mai puţini oameni îi sprijină pe cei care s-au pensionat, potrivit rezultatelor Bloomberg Sunset Index.

Indicatorii convenţionali ai dependenţei la bătrâneţe iau în calcul raportul dintre populaţia cu vârstă de 65 de ani şi peste şi cea cu vârsta activă, cuprinsă între 15 şi 64 de ani. Însă multe persoane se pensionează cu mult înainte de 65 de ani: bărbaţi în 66% dintre cele 178 de ţări ­analizate de Bloomberg şi femei în 78% din aceste ţări pot primi pensii mai devreme.

Astfel că indicele Bloom­berg calculează dependenţa pe baza vârstei legale de pen­sionare din fiecare ţară, adică vârsta de la care cineva poate primi pensie. Rezultatele arată în unele cazuri diferenţe mari în comparaţie cu estimările pentru 2016 ale unor organizaţii precum Banca Mondială şi ONU.

Astfel, spre exemplu în Nigeria vârsta legală de pensionare este de 50 de ani, iar în funcţie de aceasta calculele Bloomberg arată că acolo doar 4,8 salariaţi sprijină un pen­sionar, faţă de 19,4 salariaţi cât arată indi­catorii convenţionali. Pentru Rusia rezultatul este de 2,4 persoane, în loc de 5,1, iar pentru Columbia de 4,5, faţă de 9,4%.

În condiţiile în care persoanele în vârstă le domină ca număr din ce în ce mai mult pe cele din forţa de muncă, cresc presiunile pe fondurile de pensii şi pe sistemele de sănătate.

„Forţele demografice nu pot fi ignorate, dar se pot găsi soluţii“, spune Suzanne Kunkel, director la Scripps Gerontology Center din Miami University. „Aceste soluţii trebuie să fie de natură culturală, politică şi economică. Nu există o soluţie magică. Realitatea este că China va încerca să-şi rezolve problemele altfel decât Italia.“

Asia va avea de făcut alegeri dificile în ceea ce priveşte alocarea resurselor. Asia Pacific Risk Center estimează că populaţia de bătrâni a regiunii va creşte cu 71% până în 2030, faţă de 55% în America de Nord şi 31% în Europa.

În Japonia, unde oamenii lucrează adesea peste vârsta  legală de  pensionare de 65 de ani, plăţile din sistemul de pensii de stat reprezintă mai mult de 10% din PIB. În decembrie, parlamentul a adoptat o lege care oemrite plăţi mai mici dacă preţurile şi salariile scad. Făcând un pas şi mai departe, Japonia a înlocuit ceştile de sake din argint pe care le primesc toţi cei care ajung la 100 de ani cu ceşti mai ieftine, doar placate cu argint.

Vârsta de pensionare în China, ţară care are aproape 22% din populaţia lumii cu vârste de 65 de ani şi mai mari, este de 60 de ani pentru bărbaţi şi de 55 de ani pentru femei. Bloomberg Sunset Index arată că 3,5 salariaţi sprijină un pensionar. Calculele conven­ţionale indică 7,3 salariaţi.

Pensionarii din Franţa, unde vârsta de pensionare este de 61,6 ani, şi Singapore, unde oamenii se pot pensiona la 55 de ani, au cel mai mic sprijin, raportul fiind de doi salariaţi la un pensionar. În SUA, raportul este de 4,4 la 1. În Europa, pe lângă Franţa, situaţia este îngrijorătoare în Belarus, Bulgaria şi Grecia, unde un pensionar este susţinut de 2,3 şi 2,6 res­­pectiv 2,5 salariaţi, potrivit Bloomberg.  Şi în România şi Italia numărul este mai mic de 3.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO