Business Internaţional

Privatizările, unul din motivele pentru care încă mai există două Germanii, una mai bogată şi alta mai săracă

Privatizările, unul din motivele pentru care încă mai...

Autor: Bogdan Cojocaru

17.09.2020, 00:07 1011

Când companiile est-germane au fost privatizate după 1990, în vederea reunificării ecomomiilor celor două Germanii, Treuhandanstalt, agenţia guvernamentală a Germaniei de Est responsabilă cu privatizările, a vândut companiile mai pro­ductive mai des şi mai rapid şi a primit în schimb mai mulţi bani pe ele. În acelaşi timp, aceste companii au fost predate mai ales investitorilor vest-germani, se arată într-un studiu pu­blicat în ifo Schnelldienst de Lukas Mergele, cercetător la ins­titutul economic ifo,  Moritz Hennicke de la Universitatea din Bruxelles şi Moritz Lubczyk de la ZEW.

„Tocmai companiile est-germane productive au rămas în număr mai mic în proprietatea est-germanilor“, scriu autorii.

Studiul este important pentru a înţelege de ce după mai bine de 30 de ani de la reunificarea Germaniei există încă dife­renţe mari între Germania de Vest, capitalistă, şi Ger­mania de Est, fostă comunistă, la nivel de nivel de trai, societate şi mentalitate.

„După ce activitatea principală a Treuhandanstalt s-a încheiat în 1995, aproximativ 51% dintre companiile de stat din Germania de Est analizate în acest studiu, reprezentând 64% din vânzări şi 68% din locuri de muncă, erau deţinute de vest-germani“, rezumă Mergele şi Lubczyk. Cu cât com­paniile erau mai productive, cu atât era mai mare proporţia de vest-germani printre proprietari.

Cercetătorii explică acest rezultat prin faptul că „la mo­mentul reunificării, investitorii vest-germani aveau un acces mai bun la capital financiar.

De asemenea, ei aveau mai multă experienţă în ghidarea companiilor printr-o economie de piaţă. În plus, probabil că se bucurau de conexiuni economice şi politice mai bune decât investitorii din Germania de Est. Apoi, după criteriile stabilite de Treuhandanstalt, investitorii vest-germani au fost probabil mai potriviţi ca viitori proprietari de companii. Dar trebuie remarcată redistribuirea proprietăţii companiei de la est la vest.

În ceea ce priveşte afirmaţiile că Treuhandanstalt a lichidat companiile productive, cercetătorii scriu că „au existat într-adevăr închideri de firme productive. Cu toate acestea, rezultatele noastre arată că companiile mai productive au fost închise mai rar.“ Treuhandanstalt a privatizat mai puţin de 40% dintre cele mai puţin productive companii. În rândul celor mai productive, această proporţie creşte la peste 70%.

De asemenea, cercetătorii au constatat că Treuhandanstalt a atins angajamente mai mari de ocupare a forţei de muncă şi investiţii pentru companii mai productive. Cu toate acestea, pe baza datelor disponibile, nu s-a putut stabili dacă agenţia a obţinut într-adevăr cel mai bun rezultat posibil pentru autorităţile publice în negocierile cu potenţiali investitori.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO