Business Internaţional

Private banking-ul elvetian nu scapa de efectele negative ale crizei financiare mondiale

Private banking-ul elvetian nu scapa de efectele negative ale crizei financiare mondiale

UBS a anuntat in aceasta luna ca problemele generate de criza subprime in cadrul operatiunilor sale de investitii incep sa se extinda si la operatiunile de private banking

15.04.2008, 15:21 27

Fluxul consistent de lichiditati transferate de cei bogati in banci private se diminueaza rapid, spulberand sperantele ca acesta poate contrabalansa pierderile cauzate de criza subprime pe alte segmente ale activitatii, scrie International Herald Tribune.
Pietele de actiuni au inregistrat o scadere de aproximativ 10% de la inceputul anului pana acum, afectand activele clientilor foarte bogati ai bancilor. Iar scaderea activelor sau restrangerea activitatilor de tranzactionare echivaleaza cu o reducere a comi-sioanelor pentru administratorii de averi.
"Nu se mai poate vorbi de crestere", spune Christopher Wheeler, analist in cadrul Bear Stearns. "Vorbim acum de scaderi de 5%, pana la 15% a profiturilor brute".
"Datele nu sunt dezastruoase, insa vorbim de o scadere dupa o perioada foarte puternica de crestere peste medie", spune Wheeler.
Vestile nu sunt imbucuratoare pentru UBS, care resimte din plin efectul operatiunilor de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) in valoare de 37 de miliarde de dolari (23 mld. euro), cele mai masive inregistrate de o banca pana acum, si nici pentru Credit Suisse. Operatiunile de private banking aduc aproximativ o treime din veniturile celor doua banci elvetiene.
Managerii care investesc in numele clientilor bogati s-au bucurat de rate solide de crestere in ultimii ani, beneficiind de venituri stabile din comisioane indiferent de performante, venituri care compenseaza variatiile foarte mari inregistrate in ceea ce priveste veniturile din operatiunile de investment banking.
Insa indicele global MSCI a pierdut 7 procente de la inceputul anului, iar indicele FTSE Eurofirst 300 a scazut cu 13%. Bancile mari vor resimti efectele nu numai in ceea ce priveste diviziile lor de private banking, ci si la nivel de grup.
Intr-o nota recenta, Goldman Sachs mentiona ca isi revizuieste in jos cu 4, pana la 6%, estimarile privitoare la castigurile pe actiune inregistrate de bancile private elvetiene in perioada 2008-2010. Iar in cazul in care clientii vor incredinta mai putine active in mainile Credit Suisse si UBS, "ar putea fi amenintat un important pilon de sprijin al pretului actiunilor", arata analistii bancii americane de investitii.
De aceasta data, toti indicatorii semnaleaza pierderi.
Milionarii isi injecteaza banii in fonduri de pe piata monetara cu marje reduse si isi reduc proportia de fonduri imprumutate. Astfel, bancile ar putea inregistra o scadere a veniturilor din comisioane chiar mai rapida decat ritmul de scadere a pietei.
Clientii renunta la o serie dintre cele mai profitabile si complexe produse ale bancilor. Acestia isi reduc si activitatile de tranzactionare, arata bancile, lovind intr-o alta sursa de venit pentru industria bancara. In acelasi timp, bancile elvetiene se confrunta si cu aprecierea francului elvetian.
UBS a anuntat in aceasta luna ca problemele generate de criza subprime in cadrul operatiunilor sale de investitii incep sa se extinda si la operatiunile de private banking, unii clienti din Elvetia retragandu-si banii in primul trimestru.
Banca a declarat ca inca se asteapta la infuzii "pozitive" in cadrul diviziei de private banking, insa tonul acesteia este mult mai putin increzator decat anul trecut, cand a inregistrat uriasa suma de 156,3 miliarde de franci elvetieni sau 154,6 miliarde de dolari sub forma de fonduri venite din partea clientilor privati noi.
Situatia s-ar putea prelungi pana in 2009. Un analist din cadrul unei banci importante arata ca in ultima perioada de declin, in 2001 si 2002, profiturile s-au aflat in scadere timp de doi ani consecutiv.
Diviziile de private banking ale Citigroup, Merrill Lynch si Deutsche Bank ar putea fi si ele afectate, desi rezultatele acestora se bazeaza intr-o masura mult mai mica pe private banking decat rezultatele bancilor elvetiene.
Totusi, unele banci ar putea inregistra rezultate in crestere. Julius Baer, de exemplu, a realizat investitii masive in Asia si pe alte piete emergente, unde beneficiaza de aparitia unor noi si prospere clase de mijloc.
Baer, asemeni altor manageri de averi mai mici din Elvetia, atrage clienti de la rivale mai mari ca UBS, beneficiind de faptul ca nu are expunere pe piata americana si nu a inregistrat pierderi in urma crizei subprime.
Actiunile Baer sunt tranzactionate la de 16,2 ori castigurile estimate pe 2008, aproape dublul mediei sectorului, de 8,8 ori in cazul bancilor din indicele Dow Jones Stoxx, desi o parte a diferentei s-ar putea datora speculatiilor privitoare la o posibila preluare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO