Business Internaţional

"Prinţul roşu" al Chinei, în bârlogul lui Obama

"Prinţul roşu" al Chinei, în bârlogul lui Obama

Foto: AFP

Autor: Iulian Anghel

14.02.2012, 19:22 1248

Toţi ochii vor fi îndreptaţi în viitoarele patru zile spre Statele Unite unde viitorul preşedinte al Chinei Xi Jinping (58 de ani) a sosit într-o vizită extrem de aşteptată care ar putea spune câte ceva despre cum vor evolua relaţiile între cele două superputeri.

Xi se va întâlni cu preşedintele Barack Obama şi toţi analiştii sunt curioşi să vadă cum va debuta şi mai ales cum se va încheia vizita viitorului stăpân al Chinei acasă la cel mai puternic om al planetei.

Fiu al unui vechi combatant comunist, Xi va fi desemnat în toamnă drept succesor al preşedintelui Hu Jintao şi ar trebui să preia funcţia în 2013. Făcând parte dintr-o altă gerenaţie, Xi va conduce China într-un deceniu ce se anunţă crucial marcat nu doar de ascensiunea uluitoare a ţării, ci şi de profunde schimbări în lume.

Anul trecut, Xi a fost numit numărul doi în ierarhia puternicei Comisii Militare Centrale (care conduce Armata Populară de Eliberare - 2,3 mil. soldaţi), după preşedintele Hu Jintao (în 2008 Xi fusese desemnat vicepreşedinte), lucru care a fost semnalul clar că el va fi "alesul."

În octombrie , la cel de-al 18-lea congres al Partidului Comunist, Xi Jinping ar trebui să fie numit în fruntea PCC şi desemnat drept viitor preşedinte pentru două mandate de cinci ani.

Viitorul preşedinte al Chinei este şeful facţiunii "Fii prinţilor" (sau "Prinţii roşii") - copiii veteranilor regimului. Facţiunea este angajată într-o luptă pentru influenţă cu o altă mare facţiune comunistă, "Liga comunistă a tinereţii", sprijinită de Hu Jintao. De aceea, Xi nu a fost prima opţiune pentru a accede în fruntea statului chinez dar, se pare, a câştigat bătălia.

Xi Jinping este fiul lui Xi Zhongxun care, în tinereţe, a lansat gherila comunistă în nordul Chinei. Şi-a făcut studiile de inginer chimist la Universitatea Tsinghua, o instituţie prestigioasă de învăţământ din Beijing. Oficial, a obţinut un doctorat în "teoria marxistă" la aceeaşi universitate. În schimb, fiica sa studiază în Statele Unite.

Despre el se spune că este un conducător pragmatic, deschis reformelor raţionale.

Mai aproape de fostul preşedinte Jiang Zemin decât de actualul număr unu, Hu Jintao, Xi, este pentru analiştii un om al compromisului, iar vizita în SUA este una de tatonare. Însă acum relaţiile sino-americane sunt tensionate din cauza veto-ului chinezesc faţă de o rezoluţie anti-Siria la ONU, dar şi de disputele comerciale sau cele legate de subevaluarea yuanului sau situaţia din Tiber. De aceea întâlnirea lui cu Obama va fi urmărită cu interes nu doar de comentatorii american, ci şi de cei chinezi sau europeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO