Business Internaţional

Prinţul încoronat al Arabiei Saudite vine cu un avertisment sumbru: Petrolul va atinge preţuri astronomice dacă conflictul cu Iranul va escalada

Prinţul încoronat al Arabiei Saudite vine cu un...

Autor: Iulian Tenchiu

06.10.2019, 15:38 97051

Prinţul încoronat al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman a avertizat că petrolul riscă să atingă ajungă la un preţ uriaş în cazul în care tensiunile din Golful Persic se intensifică. Declaraţiile prinţului vin la două săptămâni după ce mai multe două rafinării de petrol s-au transformat în victimele unui atac cu drone, pentru care principalul vinovat este considerat Iranul, scrie CNBC.

„Dacă lumea nu va face nimic pentru a descuraja acţiunile Iranului, vom vedea o majorare importantă a preţului petrolului, care va periclita interesele mondiale. Rezervele de petrol vor fi puternic afectate, iar preţul acestuia va atinge o valoare inimaginabil de mare”, a declarat prinţul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman.

Atacul cu drone de acum două săptămâni a vizat două dintre cele mai mari instalaţii petroliere ale gigantului petrolier Aramco, fapt care a paralizat 50% din producţia de petrol a ţării, adică 5% din rezervele petroliere mondiale. După acest atentat preţul ţiţeiului Brent a crescut cu aproape 20%, ajungând la 72 dolari, cel mai mare preţ per baril înregistrat vreodată la deschiderea sesiunii de tranzacţionare.

„Orientul Mijlociu deţine 30% din resursele energetice ale lumii, aproape 20% din căile comerciale internaţional şi aproximativ 4% din PIB-ul mondial. Imaginaţi-vă că toate acestea s-ar opri. Asta ar conduce la un colaps al economiei globale, nu doar al Arabiei Saudite sau ale altor ţări din Orientul mijlociu” a mai declarat prinţul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman.

Experţii industriei energetice estimează că preţul per baril ar putea varia între 100 şi 150 de dolari dacă s-ar declanşa un conflict deschis cu Iranul.

Gigantul petrolier Aramco a promis că această criză a petrolului se va rezolva la finalul lunii septembrie. Deja o mare parte din capacitatea de producţie afectată cu două săptămâni în urmă a fost din nou pusă în funcţiune, potrivit directorilor companiei petroliere.

La două săptămâni după atac, un baril de petrol se tranzacţiona pentru 61,48 dolari, mai scrie CNBC.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO