Business Internaţional

Principala economie a Europei a înregistrat o contracţie record de 9,7% în T2

Principala economie a Europei a înregistrat o...

Autor: Eduard Ivanovici

25.08.2020, 12:51 479

Economia germană – prima la nivel european – a suferit o contracţie record de 9,7% în T2 pe măsură ce cheltuielile de consum, investiţiile companiilor şi exporturile au continuat să scadă din cauza crizei generate de COVID-19, anunţă CNBC.

Declinul este mult mai puternic faţă de datele înregistrate în timpul crizei financiare din urmă cu un deceniu şi reprezintă cea mai mare contracţie de când au început să fie calculate valorile trimestriale ale produsului intern brut (PIB), adică din 1970.

Totuşi, Biroul Naţional de Statistică din Germania estima o scădere de 10,1% pentru perioada aprilie-iunie.

Cheltuielile de consum au scăzut cu 10,9% în T2, investiţiile cu 19,6% şi exporturile cu 20,3%. Între timp, activitatea din sectorul construcţiilor – un indice esenţial pentru economia germană – a înregistrat un declin trimestrial de 4,2%.

Anul acesta, parlamentul german a eliminat pragul datoriei publice pentru a-i permite guvernului să finanţeze măsurile de combatere a pandemiei de coronavirus. În consecinţă, datoria publică a Germaniei a ajuns în T2 la aproape 218 miliarde de euro.

În prima jumătate a anului, deficitul bugetar a ajuns la 51,6 miliarde de euro, adică 3,2% din PIB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO