Business Internaţional

Primul semn de avertizare privind boomul global al materiilor prime vine din China

Primul semn de avertizare privind boomul global al...

Autor: Catalina Apostoiu

25.05.2021, 00:05 24128

Un pilon al raliului ameţitor înre­gistrat de materiile prime în acest an, cererea chineză, ar putea slăbi, scrie Bloomberg.

Beijingul şi-a accelerat redre­sa­rea economiei de pe urma pandemiei în mare măsură printr-o creştere a creditării şi un boom al construcţiilor susţinut de stat care a înghiţit materii prime de pe întreaga planetă.

Deja cel mai mare consumator al lu­mii, China a cheltuit 150 mld. dolari doar pe ţiţei, minereu de fier şi cupru în primele patru luni ale acestui an, cu 36 miliarde de dolari mai mult decât anul trecut.

În condiţiile creşterii preţurilor materiilor prime la maxime record, oficialii guvernului chinez încearcă să tempereze acest boom şi să reducă o parte din exuberanţa speculativă aflată în spatele acestuia. În acelaşi timp, finanţarea pentru proiecte de infrastructură dă semne de încetinire.

Datele economice pe aprilie su­ge­rează că atât expansiunea eco­no­mică a Chinei, cât şi creditarea au atins probabil un vârf, ame­nin­ţând ra­liul materiilor prime. Cel mai evi­dent impact ar urma să fie resimţit la ni­velul metalelor vitale pentru chel­tu­ielile pe imobiliare şi in­fra­structură.

Impactul restrângerii creditării ar putea fi însă unul amplu, ameninţând raliul preţurilor petrolului şi chiar şi pieţele de cereale din China.

Companiile chineze şi-ar putea restrânge în cele din urmă im­por­tu­rile din cauza condiţiilor mai stricte de creditare, ceea ce înseamnă că direc­ţia pieţei globale de materii prime va depinde de cât de mult va mai pu­tea împinge în sus preţurile redre­sa­rea economiilor americană şi euro­peană.

În cadrul luptei împotriva creşterii preţurilor materiilor prime, China a convocat executivi de top în cadrul unei reuniuni în care a ame­ninţat cu impunerea unor sancţiuni severe pentru abuzuri de la speculaţii excesive la răspândirea de ştiri false.

Acţiunile Chinei au avut drept re­zul­tat o scădere a preţurilor me­talelor. Înăsprirea politicii Beijing-ului nu anunţă însă un dezastru pentru cei care pariază pe o creştere în con­ti­nuare a preţurilor materiilor prime. Mai întâi, autorităţile nu vor accelera probabil restrângerea creditării de la acest punct, potrivit ultimelor co­men­tarii oficiale.

Şi, în orice caz, pieţele de materii prime nu mai depind aproape în întregime de cererea chineză.

Perturbările suferite de piaţă din cauza pandemiei reprezintă de ase­menea un factor nou care poate susţine preţurile.

Alte priorităţi chineze, cum ar fi reducerea producţiei de oţel pentru respectarea angajamentelor legate de climat, sau creşterea ofertei de produse energetice, reprezintă alţi factori care îngreunează estimarea cererii la import şi preţurilor pentru anumite materii prime, potrivit analiştilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO