Business Internaţional

Primul război din istorie anunţat şi "transmis" pe Twitter

Primul război din istorie anunţat şi "transmis" pe Twitter

Autor: Iulian Anghel

15.11.2012, 14:57 4912

Atacul de miercuri al Israelului împotriva unor ţinte din Fâşia Gaza a fost anunţat de armată pe o reţea de socializare - Twitter- şi nu într-o conferinţă de presă.

Armata israeliană (Tsahal) a anunţat (în timp real) că tocmai a atacat ţinte ale Hamas în cadrul unei misiuni care viza să-i protejeze pe civilii israelieni şi să paralizeze "infrastructura teroristă din Fâşia Gaza".

Iată cum sună primul tweet care anunţa atacul: "Forţele apărării israeliene tocmai au pornit un asalt de anvergură împotriva ţintelor şi a autorităţilor teroriste în Fâşia Gaza vizând, în special, grupările Hamas şi Jihadul Islamic".

Câteva minute mai târziu, tot pe Twetter, purtătorul de cuvânt al Tsahal anunţa succesul unui atac care l-a vizat pe şeful aripii militare a Hamas, Ahmed al- Djabari. Armata a continuat apoi să transmită pe Twetter detalii despre mersul acţiunii şi a culminat în această operaţiune de "transparenţă militară" cu postarea pe acelaşi site de socializare a momentului în care maşina în care se afla liderul militar al Hamas a fost lovită de o rachetă, iar ocupanţii ucişi.

Nu este clar dacă imaginile au fost luate de o cameră instalată în avionul care a lansat racheta sau dacă înregistrările au fost făcute de un alt aparat de zbor de supraveghere.

Este prima operaţiune din istorie anunţată pe un site de socializare, remarcă site-ul de ştiri Slate.fr.

După uciderea de către Israel a lui Ahmed al Djabari violenţele s-au intensificat în Gaza stârnind temeri că un nou război de anvergură va începe într-o zonă care şi aşa fierbe şi într-o perioadă în care statul evreu a atacat şi ţinte din Siria, într-o operaţiune de răspuns la provocări.

Trei israelieni au fost ucişi în această dimineaţă de rachete trase din Fâşia Gaza, în oraşul Kiryat Malakhi. De ieri încoace rachete trase din Fâşia Gaza cad fără întrerupere asupra Israelului, în vreme ce în Fâşia Gaza au fost ucişi mai mult de 10 palestinieni.

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU Susan Rice,a susţinut riposta militară în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate, organizată miercuri seara la New York.

Rusia apreciază că bombardamentele efectuate în Fâşia Gaza sunt o reacţie disproporţionată la atacurile inacceptabile din partea mişcării Hamas, a declarat astăzi Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Israelul a lansat ofensiva bănuind că mişcările radicale palestiniene au intrat în posesia unor rachete cu rază lungă de acţiune, în special rachete Katiusha, foarte puternice.

Peste 100 de proiectile au lovit Israelul în ultimele două zile. Armata israeliană este masată la frontiere, dar specialiştii militari cred că, pentru moment, o invazie terestră nu este iminentă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO