Business Internaţional

Prima înţelegere pentru recapitalizarea băncilor, primele confruntări pentru "cine să pună primul mâna pe bani"

Prima înţelegere pentru recapitalizarea băncilor, primele confruntări pentru "cine să pună primul mâna pe bani"

Autor: Iulian Anghel

07.10.2011, 19:42 857

Cancelarul german Anghela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy ar trebuie să cadă de acord, duminică, în cadrul unei întrevederi la Berlin, asupra modului în care va fi folosit Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF), de 440 miliarde euro, în condiţiile în care Franţa ar vrea ca el să fie utilizat pentru capitalizarea băncilor franceze, ipoteză respinsă de Germania.

Presa din Franţa scrie că Parisul doreşte ca FESF să fie folosit şi pentru recapitalizarea băncilor franceze, cu argumentul că acestea au cea mai mare expunere pe datoriile ţărilor cu probleme, în vreme ce Berlinul susţine că acest fond trebuie accesat doar în situaţia în care o entitate bancară nu-şi poate asigura singură finanţarea şi nici statul naţional nu o poate ajuta.

Nu este însă foarte clar ce vor francezii, de vreme ce ei au susţinut în ultimele zile, sau cel puţin până ce a apărut "problema Dexia", că băncile franceze sunt solide şi nu au nevoie de recapitalizare.

Potrivit Les Echos, între Paris şi Berlin există neînţelegeri în această privinţă, în vreme ce Reuters scrie că divergenţele au apărut întrucât responsabilii din zona euro nu s-au înţeles dacă fondul de garantare trebuie folosit ca măsură de precauţie sau doar în momentul în care nu mai este altceva de făcut.

Practic, Franţa se teme pentru ratingul ei AAA şi vrea să-şi ia toate măsurile de siguranţă că acesta va fi păstrat. O scădere a ratingului ar însemna o extrem de mare problemă pentru Paris, în condiţiile în care datoria Franţei este de 86% din PIB, cea mai mare între ţările europene care deţin ratingul triplu A. O deteriorare a ratingului ar însemna, automat, o scumpire a finanţării, dar ar cauza problemele majore şi pentru FESF, deoarece fondul de salvare este garantat de ţările cu ratingul AAA.

Opinia FMI, anume că băncile europene au nevoie de 200 mld. euro pentru recapitalizare, a fost respinsă, până de curând, de responsabilii UE, dar ideea a prins contur, iar consensul este că va avea loc o recapitalizare a băncilor cu probleme.

Discuţiile intervin într-o situaţie în care agenţile de rating au început să scadă notele băncilor europene.

Moody's a coborât astăzi ratingurile de credit a 12 bănci britanice, inclusiv Royal Bank Scotland, şi a nouă bănci portugheze, inclusiv Banco Comercial Portugues.

Joi, Comisia Europeană a anunţat că va prezenta un program de recapitalizare a băncilor, în vreme ce Banca Centrală Europeană a adoptat măsuri ferme pentru a sprijini băncile care au probleme de finanţare din cauza crizei datoriilor de stat.

BCE va acorda împrumuturi pe termen lung la dobânzi avantajoase, pentru a acoperi deficitul de finanţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO